0

О ператорът на украинската газопреносна система съобщи, че са възникнали "форсмажорни обстоятелства", поради които от 11 май спира транзита на газ за Европа през газоразпределителната станция "Сохранивка" и компресорната станция "Новопсков" в Луганска област, през които минава почти една трета от газа (до 32,6 млн. куб. м на ден) от Русия за Европа.

В изявлението на оператора се обяснява, че в резултат на военната операция на руските войски в Украйна редица съоръжения се намират на територията, контролирана от руската армия. В изявлението се казва, че намесата на руските сили в технологичните процеси, промените в режимите на работа на съоръженията, включително неразрешеното изтегляне на газ от транзитния поток, "застрашават стабилността и безопасността на цялата украинска газопреносна система".

За доставките на газ за Европа е възможно временно да се прехвърли "недостигащ капацитет" от Сохрановка към точката на свързване в Суджа, която се намира на територията, контролирана от украинските войски, заяви операторът. В доклада се казва също, че компанията многократно е предупреждавала Газпром за спирането на транзита на газ поради военната операция и е искала да спре намесата в съоръженията, но тези искания са били пренебрегнати.

Според "Газпром" няма никакъв технически проблем транзитът на синьо гориво да продължи в тази ситуация.