0

В одолаз случайно откри руините на древно селище в Егейско море, докато се е гмуркал край брега на град Дикили в тинята на Измир, съобщи Hurriyet Daily News.

 

Водолаз случайно откри руините на древно селище в Егейско море, докато се е гмуркал край брега на град Дикили в тинята на Измир, съобщи Hurriyet Daily News.

 

39-годишният инженер Денем Орхун се гмуркал по време на ваканцията си и без да иска откри кръгли колони под водата. Снимки на находката са показани на археолози, които са работили при разкопките на древния град Пергамон.

Оказа се, че мъжът е открил част от пристанището на древния град Атарней. Мястото, където се намира то, е обявено за защитена местност. Пристанището е признато от местните власти като важна архитектурна находка. Разцветът на Атарней е през 4-ти век пр.н.е., по време на управлението на Хермий, който е приятел на Аристотел. Жителите напускат града през I век пр.н.е., вероятно поради избухването на неизвестна епидемия.

По-рано беше съобщено, че в Израел мъж е намерил на дъното на морето 900-годишен меч от времето на кръстоносците. Освен него водолазът открил каменни котви и керамика докато се гмуркал.