0

М инистърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи смята, че декларацията за Гоце Делчев, внесена в парламента от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, връща страната назад в процеса на преговори с България за превъзмогване на различията и деблокиране на интеграцията на страната в ЕС, съобщи МИА.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи смята, че декларацията за Гоце Делчев, внесена в парламента от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, връща страната назад в процеса на преговори с България за превъзмогване на различията и деблокиране на интеграцията на страната в ЕС, съобщи МИА.

Подобна инициатива имаше ВМРО-БНД на Каракачанов в българския парламент по отношение на Св.св. Кирил и Методий. Искаха парламентът да дефинира исторически въпроси. Ако влезем в такава надпревара, ние днес за Гоце Делчев, утре българският парламент с още по-силен текст за Гоце Делчев, така ние ще влезем в омагьосан кръг на отношения, не само с България, но и изобщо вътре в държавата, каза Османи.
Така че мисля, че не трябва да използваме историята като платформа за изграждане на нашите политически кариери, за ежедневните политически въпроси и нападки. Това са въпроси, за които е много важно надпартийно единство, за да се защитят някои важни въпроси за гражданите и държавата, но преди всичко това да не стане тема за дневни политически нападки, каза Османи в предаване тази сутрин по ТВ Канал 5.


В рамките на договорените дейности на работните групи, формирани на съвместното заседание на двете правителства, което се състоя в София на 25 януари, тази седмица, на 10 и 11 февруари, двете министерства на външните работи ще продължат разговорите на експертно ниво в българската столица по политическия пакет въпроси в опит да превъзмогнат различията между двете страни. На 10-ти ще се състои и среща на работната група за инфраструктура, а първият полет по линията София - Скопие трябва да се реализира на 11-ти този месец, припомня агенция МИА.