0

Е дин от най-близките журналисти на Кремъл – Владимир Соловьов, заяви в предаването си, че Украйна далеч не е основната цел на Русия във военните действия, които се водят в момента

„Нека ви напомня, че Украйна далеч не е нашата основна цел. Русия е фокусирана върху „освобождението“ на Донбас, както и „демилитаризацията и денацификацията“ на Украйна. Целта на тази конфронтация е сигурността на Русия“, каза Соловьов.

В ефира на „Россия 1“ журналистът и неговите събеседници обсъдиха и Парада на победата, който се състоя на 9 май. По данни на Москва, 12 милиона души са взели участие в „Безсмъртния полк“, който отдава почит на загиналите в борбата с нацизма. „Това беше недвусмислено изразяване на позицията на народа, че нацистката измет, където и да вдигне глава, трябва да бъде смачкана“, добави Соловьов, визирайки позицията на Русия, че Украйна подлежи на „денацификация“.

„В Деня на победата народът даде мандат на върховния главнокомандващ (Владимир Путин, бел. Ред.). „Видях толкова много войници и техника на паради из цялата страна, което ми показва, че ако решението бъде взето и преминем от специална военна операция към война, със сигурност ще постигнем целите си“.

Соловьов отхвърли спекулациите, че Путин може да обяви военно положение и каза, че няма нужда от широка мобилизация на населението. „Има невероятен брой доброволци, просто трябва да им се дадат ясните инструкции“.