0

М асивен пожар избухна в жилищен блок близо до центъра на Есен, Германия. Почти цялата сграда е била в пламъци и е застрашена от срутване. Загинали за щастие няма.
Кристоф Рисе, говорител на пожарната, съобщи рано тази сутрин, че "трима пострадали са откарани в болница с вдишване на дим". Малкият брой на пострадалите, за които се знае досега, е почти чудо, като се имат предвид снимките. Вероятно това се дължи и на факта, че навсякъде в сградата са монтирани детектори за пушек.
Според пожарната в Есен "определено" скоро не е имала пожар с подобни размери. "Не можехме да си представим, че пожарът ще се разпространи толкова бързо", казва Рисе. "Дори когато го видяхме, не беше за вярване", допълва той.

Поривите на вятъра, предизвикани от бурята "Антония", допълнително са раздухали огъня, така че сградата е изгоряла за много кратко време.
Около 180 души са били изведени на безопасно място от комплекса и околните къщи, каза той. Сред тях е имало деца, възрастни хора, хора в инвалидни колички. В самия седемгодишен комплекс живеят около 100 души.

Пожарът е засегнал 39 апартамента. Комплексът разполага със 112 апартамента с от една до четири стаи.
Пожарът е овладян около 9 ч. сутринта, но все още не е потушен. Пожарникарите смятат, че вътре в сградата все още има отделни огнища.
По информация на в. „Билд“ пожарът може да е възникнал на балкон. Пожарната команда е повикана първо заради пожар в един апартамент. Първо се е запалил балконът. Огънят се е разпространил през фасадата към апартаментите.

В понеделник говорител на полицията заяви, че разследването ще започне възможно най-скоро. Все още обаче не е било възможно да се претърсят всички апартаменти в сравнително новия жилищен комплекс. Строителни експерти са установили, че сградата е застрашена от срутване.
По данни на пожарната алармата е подадена в 2,15 ч. На мястото на инцидента на улица Баргманщрасе са пристигнали около 150 спасители. "Всички налични професионални противопожарни екипи бяха предупредени", заяви говорител на пожарната.
Жилащата са евакуирани, а жителите им са настанени в близката лекционна зала на университета Дуисбург-Есен.