0

Н ай-големият музикален фестивал в САЩ Коачела, който привлича до 125 000 фенове на ден в Южна Калифорния, както и свързаният с него фестивал за кънтри музика Stagecoac, сложиха край на всички рестрикции срещу разпространението на COVID-19 на територията си. 

Най-големият музикален фестивал в САЩ Коачела, който привлича до 125 000 фенове на ден в Южна Калифорния, както и свързаният с него фестивал за кънтри музика Stagecoac, сложиха край на всички рестрикции срещу разпространението на COVID-19 на територията си. 

За допускане до мащабните събития, които тази година се завръщат за първи път от 2019 г., след като бяха отменени за две поредни години поради пандемията, вече няма да се необходими нито зелени сертификати, нито предпазни маски. Това означава, че

няма да изискват отрицателни тестове за COVID-19

или доказателство за ваксинация от присъстващите. Новината бе публикувана от самите организатори във вторник.

„Няма гаранция, изрична или подразбираща се, че присъстващите на фестивала няма да бъдат изложени на COVID-19“, заявиха от Goldenvoice, подразделение на световния концертен гигант AEG Live, на уебсайта на Коачела и отбелязаха още, че правилата на фестивала все пак може да се променят „в съответствие с приложимите условия на общественото здраве“.

От фестивала Stagecoach пък посочиха с публикация в Туитър, че правилата му са се променили „в съответствие с местните насоки“. Въпреки публикуваната информация в уебсайта на Коачела, че на фестивала няма да се изискват маски, тестове или ваксини, в социалните медии на събитието все още не е налична информация.

Новината за отказа им от рестрикциите във връзка с COVID-19 дойде, след като много от големите градове в САЩ започват да премахват ограниченията в бизнес средите и на териториите на големите събития. В Калифорния, където се провеждат и двата фестивала, задължението за носене на маска официално бе отменено във вторник. Когато обяви новината, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм цитира намаляващия процент на случаи и хоспитализациите в щата.

Припомняме, тазгодишната Коачела ще се проведе между 15-17 април 2022 г. и 22-24 април 2022 г. в окръг Ривърсайд, а сцената ще бъде оглавена от Кание Уест, Били Айлиш и Хари Стайлс, Swedish House Mafia и др. Първоначално Травис Скот трябваше да е един от хедлайнерите на Коачела 2022, но беше премахнат през декември след

провала на фестивала му Astroworld

и последвалата петиция на фенове, в която се призовава за прекратяването на договора с него.

Освен това фестивалът в Индио, Калифорния си партнира с борсата за криптовалути FTX за ново начинание, което според тях ще работи на „екологично чист пазар“. Организаторите на музикалния празник обявиха, че пускат търг, в който феновете ще могат да наддават за 10 доживотни пропуска за мащабното събитие, както и други удобства под формата на NFT –  незаменяеми токени или единствени по рода си виртуални, проверими активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата.