0

Д а рецитираш видеата на Настя (почти) наизуст, носи едно особено чувство на гордост сред най-малките приключенци, тръгнали да сърфират из необятното пространство на интернет и най-вече YouTube. В случай че към настоящия момент не отглеждате наследник или по някакво изключително стечение на обстоятелствата все още не знаете момичето, придобило статут на една истинска Бионсе в света на децата, бързаме да ви я представим.

Да рецитираш видеата на Настя (почти) наизуст, носи едно особено чувство на гордост сред най-малките приключенци, тръгнали да сърфират из необятното пространство на интернет и най-вече YouTube. В случай че към настоящия момент не отглеждате наследник или по някакво изключително стечение на обстоятелствата все още не знаете момичето, придобило статут на една истинска Бионсе в света на децата, бързаме да ви я представим.

Анастасия Радзинская - на галено Настя - е 8-годишно момиченце, готово да сподели ежедневието си с всеки връстник по света. Родом е от Краснодар, Русия, но скоро след това цялото й семейство се мести във Флорида. Момиченцето получава ранна грешна диагноза - церебрална парализа, заради която лекарите й се страхували, че то може да не проговори.

Въпреки това днес тя дори участва активно в изкарването на прехраната на своето семейство, като говори пред камера.

Настя е сред петте най-популярни личности в платформата за видеосподеляне YouTube. Каналът й - Like Nastya, има 86,2 млн. абонати, като дори не е единствен. Заедно с родителите си тя поддържа още профили с наименования като Like Nastya Vlog и Like Nastya Show, като всеки от тях също се радва на милиони привърженици.

Основният си канал - Like Nastya, Радзинская стартира през януари 2016 г. Иначе казано - малкото момиченце започва бизнеса си, когато е едва на 2. Зад видеата - особено в началото, но и сега - стоят родителите й Ана и Сергей, които година по-рано продават бизнесите си, за да започнат да пътешестват и снимат с Настя.

От разопаковане на пакети през приключения из различни краища по света до здравословни примери от ежедневието на малкото русначе - примерите за публикуваното съдържание в Like Nastya са много. Впечатление прави, че освен за децата клиповете понякога могат да бъдат полезни и интересни и за техните родители.

Такова например е видеото „Настя се учи да спи сама“. 8-годишната Анастасия далеч не е единственото дете в класацията на най-популярните и влиятелни личности в YouTube. Според класацията за 2021 г., публикувана от Influence4you, тя заема трето място по брой последователи, а по данни на Celebrity Net Worth печалбите й достигат до 20 млн. долара.

С една идея по-известна от Настя се оказва 7-годишната Диана. Макар че у нас момиченцето не се ползва с такава популярност както Анастасия, нейният канал (Kids Diana Show) се радва на 89,6 млн. абонати. Диана започва своята кариера в YouTube дори по-рано от своята „колежка“ - през 2015 г. Първото видео представлява 1-минутно представяне на 1-годишното бебе, а като глас зад кадър е неговата майка Елена. По думите на жената, дала живот на Диана, идеята за канала се родила като начин на семейството да държи своите близки в течение на израстването на детето.

Самата Диана е родена и продължава да живее в Украйна. В клиповете й често участва и по-големият й брат Рома, който също се радва на собствен канал в платформата. А видеата се превеждат и дублират на множество други езици сред които хинди, японски, руски, испански, германски, португалски и т.н. Струва си да се отбележи обаче, че диалогът в клиповете на Kids Diana Show е сведен до минимум. Въпреки това каналът е особено атрактивен, като се разчита много и на анимация. Това се дължи на сътрудничеството на родителите на Диана - Елена и Влад, с медийната компания за детско съдържание Pocket.Watch.

Сред забавленията, които Диана и семейството й представят онлайн, са приготвяне на сладолед, рисуване, маскиране с костюми на супергерои и др.

На четвърта позиция в класацията на най-популярните влогъри попадат и братята Влад и Ники. Ако Настя и Диана доминират в съдържанието за момичета, то те се грижат в YouTube да има достатъчно интересни клипове и за малките момчета. Каналът им, чийто избор за име - както подобава на силния пол, изглежда доста по-рационален (Vlad and Niki), е активен от вече три години.

Първият им опит за онлайн съдържание обаче датира от малко по-рано - април 2018 г. Набирането на инерция коства известно време на момчетата. Към настояща дата обаче основният им канал може да се похвали със 77,9 млн. абонати. Братята менажират (отново заедно с родителите си) 21 акаунта в YouTube, като съдържанието в тях е на 18 различни езика. Общият брой последователи на каналите на братята е 212 милиона.

Владислав и Никита Вашеткови, както са истинските имена на малките влогъри, са родени съответно през 2013 и 2015 г. Подобно на Настя, те също са родени в Русия, но впоследствие семейството им се мести към САЩ. Към настояща дата момчетата живеят в Маями, но прекарват голяма част от времето си и в Дубай.

Съдържанието в канала им също се променя постепенно. Първоначално те разопаковат подаръци, които най-често се оказват играчки на прасето Пепа. Сред последните им видеа са такива с игра на „преобразяване“ на кола, приготвяне на коледни сладки, каране на подобни на ATV превозни средства из пустинята и т.н.

Масовото превземане на YouTube от страна на децата все още не е достигнало обаче до върха на класацията за влогъри с най-много последователи. Златото за 2021 г. за пореден път отива при PewDiePie. Самият автор се казва Феликс Арвид Улф Шелберг. Роден е през 1989 г. в Швеция. Изучавал е индустриална икономика и технологичен мениджмънт в Техническия университет Чалмърс в Гьотеборг, но през 2011 г. - година след като основава канала си в YouTube, напуска, тъй като губи интерес към науката.

Отдадеността на Шелберг към PewDiePie е толкова голяма, че в началото дори продава хотдози, за да може да финансира видеата си. Две години по-късно обаче той се качва на почетното първо място в класацията за ютубъри с най-много последователи. Макар че на няколко пъти губи челната си позиция, той отново е на върха, като към момента за съдържанието му са абонирани 111 милиона души.

Най-популярните клипове на шведа обикновено са свързани с видеоигри, като той проявява особен афинитет към заглавията в жанра сървайвал хорър. И досега той публикува нови видеа всеки ден.

По данни на Celebrity Net Worth, състоянието на Шелберг възлиза на около 40 милиона долара.

Измежду петте най-влиятелни ютубъри е и 23-годишният Джими Доналдсън, по-известен в интернет като MrBeast (или в превод – Господин Звяр). Младият американец е роден през 1998 г. в Тексас, а с публикуване на видеоклипове в YouTube се захваща през 2012 г., когато е едва на 13. По-голяма популярност обаче започва да трупа пет години по-късно, когато прави видео, в което брои до 100 000. Клипът продължава над 23 часа, като бързо печели вниманието на онлайн потребителите.

Днес Господин Звяр може да се похвали с 89,5 млн. абонати, като клиповете му представят части от ежедневието му, нестандартни предизвикателства, сървайвъл елементи и благотворителни събития.

Измежду каналите с най-много фенове е и Dude Perfect, или Перфектният пич. Противно на схващането, което оставя буквалният превод на канала, зад видеата в него всъщност стоят пет пича. Това са близнаците Кори и Коби Котън, Коди Джоунс, Гарет Хилбърт и Тай Тоуни - бивши съквартиранти от общежитията на Публичния изследователски университет в Тексас.

Първото си видео момчетата публикуват през пролетта на 2009 г., като в него представят trick shots, или трикове, в които вкарват баскетболната топка в коша, въпреки че са му обърнали гръб.

Именно на такава тематика най-често са клиповете на Кори, Коби, Коди, Гарет и Тай. След като дебютните им две видеа придобиват viral статус (достигат до милиони хора), те получават обаждане от спортния канал ESPN и започват работа по няколко предавания.

Към момента момчетата имат собствена компания Dude Perfect, с която издават мобилни игри, приложения и др. Продължават да снимат и клипове за YouTube, като в момента разполагат с 57,1 милиона абонати на канала им.