0

Т ой е млад, талантлив и чаровен. Театралната сцена и снимачната площадка не са му чужди, като освен това дава глас назаем като озвучаващ актьор в редица проекти. В актива му с награди фигурират „Аскеер“ за изгряваща звезда за моноспектакъла „Живак“ и „Най Най Най“ на НАТФИЗ за най-добър студент със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ на випуск 2007.

Той е млад, талантлив и чаровен. Театралната сцена и снимачната площадка не са му чужди, като освен това дава глас назаем като озвучаващ актьор в редица проекти. В актива му с награди фигурират „Аскеер“ за изгряваща звезда за моноспектакъла „Живак“ и „Най Най Най“ на НАТФИЗ за най-добър студент със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ на випуск 2007.

Става въпрос за Димитър Живков, който през последните седмици привлече вниманието на зретилите в лекарската престилка на Филип от сериала на БНТ „Аз и моите жени“. Звездата разказа пред „Монитор“ за работата, любовта и още нещо...

 

-Разкажете ни за детството си.

- Детството ми беше хубаво. Летата при бабите на село, цялата улица бяхме само момчета и играта на футбол, войници, каране на колелета и много смях. Домашни плодове и зеленчуци, чист въздух, помагане в домашните задължения, изграждане на полезни навици и поемане на отговорност. Студени зими с много сняг и пързаляне с шейни. Пак много смях. Бях дебеличък и понеже не можех да надбягам останалите прилагах тактика като ги разсмивах. Имах много буйно въображение, подклаждано от книгите които обичах да чета. Хубаво беше.

- Кога и как се влюбихте в киното?

- Не знам кой е първият филм, който съм гледал, но майка ми разказва, че съм имитирал по детски неща, които съм видял от телевизора. Вече в тийнейджърска възраст, след като минах през задължителните за всяко момче екшън филми, започнах да се заглеждам по-детайлно в кино продукции, различни жанрове. В годините на видеотеките не пропусках да си взимам по няколко филма под наем всеки уикенд. А щом влязох в самодеен състав и обсъждахме пиеси и филми, вече започнах и по-аналитично да гледам кино.

-Коя беше първата Ви роля?

- В самодейния състав, след няколко месеца подготовка и чиракуване, ми възложиха да играя глупавия вълк в „Горския светофар”. Като професионален току-що завършил актьор дебютът ми беше с Пердикан от „С любовта шега не бива” на Мюсе в Драматичен театър „Стефан Киров” – гр.Сливен.

-Това ли беше детската Ви мечта?

- Израснал съм в семейство на военни, полицай, баща ми беше пожарникар. Възпитал е у мен и брат ми отношение към реда и дисциплината, подчинение на правилата, уважение към силите на реда. Освен това ходеше на лов и често сме били около оръжията му. Това явно ме е впечатлило, защото развих огромна страст към оръжията и в комбинация с криминалните романи, които четях, започнах да си мечтая да съм полицай. Имах и примера пред себе си. Но винаги съм бил артистичен, през смеха се справях с трудностите в пубертета и, слава Богу, попаднах в Детски театър „Пионер” в град Враца. Там се роди сладостта да искам да съм на сцена и в крайна сметка така се и развиха нещата.

- Къде се чувствате по-комфортно – на театралната сцена или на снимачната площадка?

- До момента опитът ми е предимно на театралната сцена, но и работата пред камера винаги ми е харесвала. И двете имат толкова сладки предизвикателства пред актьора, толкова възможност да се изразиш и да разкажеш дадена история. Вярвам, че усвояването на актьорските средства за сцена и пред камера само развиват актьора и не мога да избера. Пожелавам си да имам достатъчно предизвикателства и в двете сфери.

- Кое е най-голямото Ви предизвикателство като актьор?

-Много са, но може би най-голямото е да развивам любопитството и въображението си. Особено в света, в който живеем днес, има толкова много неща, които да те откажат и притиснат само до оцеляване. Ежедневно си припомням, че има страшно много хубави неща, интересни истории, че има много красота и доброта, за които си струва да се твори, да се разказва.
- Как се подготвихте за ролята на Филип в „Аз и моите жени“?

- Подготвих се с много помощ от страна на режисьора Боя Харизанова. Нямаше много време, защото тъкмо бяхме приключили снимките по All Inclusive. Направихме подробен анализ с много примери от опита ни, много споделени наблюдения. Знаех, че времето за снимки ще е много ограничено и от доста рано си създадох режим, които да ми помогне да издържа физически в процеса.

- Какво Ви доближава най-много до героя и в кой аспект сте пълни противоположности?

- И аз като Филип съм затворен и дори леко суховат в живота си. Не обичам шумни компании, имам тесен кръг от приятели, предпочитам домашния уют и понякога сляпо следвам правилата. Представите ми за редно и нередно, възпитано и неприемливо са строго определено. Както казах, имам отрано твърдо изградено отношение към реда.

За разлика от героя ми, към днешна дата, имам по-ясна представа и отношение към процесите в личния ми живот. Не си позволявам да действам необмислено. В същото по-открито и директно отстоявам позициите си, дори и да ми коства неприятности.

- Коя е любимата Ви сцена от сериала?

- Нямам любима сцена. С всеки от партньорите ми имах момент, в който съм оставал онемял от чудесното им изпълнение, нещо което ме е изненадало или силно развълнувало. Работихме добре, забавлявахме се и имам чудесни спомени от всички, но не мога да откроя конкретна сцена.

- Да очакваме ли втори сезон?

- Не мога да кажа, защото не знам. Всичко е въпрос на сценарии и възможността на телевизията.

- Филип е двуженец. Вие на какво мнение сте за този тип връзки?

- Мисля, че разбирам причините за двуженството, но определено не го одобрявам. Не мисля, че би ми било забавно да съм трето колело или алтернатива в една връзка, затова и не мисля, че бих потърсил такъв вариант за живота си. Има много неискреност и болка в такава структура. Дори и всяка от страните да е съгласна и наясно с положението, пак ми се струва изкривено.

 - Разкажете ни за любовта в реалния живот.

- Любовта в реалния живот е динамична. Вече съм разведен, но пък с бившата ми съпруга сме родители на едно страхотно и много будно момче, което скоро ще навърши 5 години и което е най-хубавото нещо, случило ми се досега.

- Зрителите Ви обикнаха и като Боян в All Inclusive. Споделете ни за работата по този сериал.

- Боян се появи след кастинг за ролята в новия сезон на сериала и беше изключително приятно предизвикателство. Влязох в добре развит творчески организъм, със свои правила и динамика, но бях приет много добре, подкрепен от всички, с които работих и се чувствах много приятно. Йоанна Начева, Елена Атанасова, Ненчо Балабанов и всички останали колеги са страхотни хора и добри професионалисти, с които се работи с удоволствие и много ми липсват.

 - Работите ли по нови проекти?

- Наскоро изкарах като режисьор спектакъла „4 жени без 4 G” от Петър Влайков. Продукция на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев” и в него участват четири многообещаващи актриси от театъра. Заради снимките на сериалите през 2021 г. трябваше за малко да стопирам работата по представление, но в началото на месец януари извадихме премиера и сега готвим гостувания в София и страната. Отделно от това съм се фокусирал върху записите на аудиокниги в платформата Сторител, където съм четец и ме чакат много любопитни проекти.

- Какво обичате да правите в свободното си време?

- Гледам да прекарвам колкото мога повече време със сина си. Расте бързо и не искам да пропускам нищо. Старая се да се грижа за фигурата си, въпреки че съм пишман спортист. Гледам много филми и сериали и се опитвам да държа въображението си много активно.