0

Г еорги Господинов е част от екипа на предстоящия премиерен спектакъл "Чичовци" в Софийската опера, съобщи директорът Пламен Карталов.

Георги Господинов е част от екипа на предстоящия премиерен спектакъл "Чичовци" в Софийската опера, съобщи директорът Пламен Карталов.

"Щастлив съм, че той прие една моя идея да участва с кратък допълнителен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина", разкри Карталов, който е и режисьор на спектакъла. По думите му текстът ще бъде четен от артист и ще насочва зрителя към мястото на действието.
С тези текстове Вазов не само че няма да пострада, но ще бъде един символ и мост към съвремието, а неговите герои продължават да се развиват и в "Под игото". Мое право е в концепцията да намеся един такъв гениален съвременник, какъвто е Георги Господинов, каза още директорът на Софийската опера.


Любопитно е, че действието в постановката не се развива в Ганковото кафене, описано от Вазов, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят и да бръщолевят. "Искаме да приземим нашите чичовци към съвременните чичовци, а около нас те са много", обясни Карталов.
"Премиерата на "Чичовци" беше записана в моето съзнание като режисьор през 80-те години на миналия век, но не може всичко да се направи изведнъж", сподели маестрото. "Може би тогава аз не съм бил дорасъл до тази музика. Може би съм се страхувал и нямах тази нагласа. Тогава бях правил само Пипков, понеже съм „пипковист“. Но Лазар Николов много деликатно ми казваше, че иска среща с мен – за да погледна партитурата. Не знам какво се издигаше пред мен, но тогава не продължавах разговора... Маестро, извинявам ти се. Сега съм дорасъл до твоята музика. Благодаря ти", каза акад. Пламен Карталов.
В постановката е включена също Соната за цигулка и пиано от Лазар Николов – в един сън кошмар на Селямсъза и Варлаам Копринарката.
Както „Монитор“ вече съобщи, Софийската опера отбелязва 100 години от рождението на композитора Лазар Николов (1922-2005) с първо изпълнение в България на операта "Чичовци" по едноименната повест на Иван Вазов. Премиерните спектакли са на 2, 4 и 6 март 2022 г.
Диригент е Жорж Димитров. Сценографията е на Свен Йонке, а художник на костюмите е Станка Вауда. Диригент на хора е Виолета Димитрова.