0

Х иляди българи отдават почит към великата Стоянка Мутафова по повод 100-годишнината от рождението й. Народни читалища от цялата страна, регионални библиотеки, държавни архиви, театри, медии и популярни лица, сред които Лили Иванова, Мариус Куркински, Мая Нешкова, Петя Буюклиева и много други, се разписаха с виртуален поклон към звездата в социалните мрежи.

Хиляди българи отдават почит към великата Стоянка Мутафова по повод 100-годишнината от рождението й. Народни читалища от цялата страна, регионални библиотеки, държавни архиви, театри, медии и популярни лица, сред които Лили Иванова, Мариус Куркински, Мая Нешкова, Петя Буюклиева и много други, се разписаха с виртуален поклон към звездата в социалните мрежи.

Над 3000 души споменаха звездата от „Столичани в повече“ само във Фейсбук.

„100 години от рождението на голямата българска артистка Стоянка Мутафова! Поклон пред светлата й памет! Аплодисменти!“, написа Лили в официалния си профил.

"Днес се навършват 100 години от рождението на любимата на няколко поколения българи актриса, обичаната и вдъхновяваща Стоянка Мутафова! Аплодисменти за нейния огромен талант, чувствителност и нестихваща воля за живот. Тя ще остане пример за всички ни не само с творчеството си, но и с огромното си сърце и несломим дух. "Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема.

Въпреки многото години,

аз съм си все така буйна,

годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!" Поклон!", написаха и от Сатиричен театър „Алеко Константинов“, които ще отбележат годишнината и със специален спектакъл, посветен на голямата актриса. В него Мутафова ще се появи на сцената чрез холограма.

Лили Иванова бе сред първите

специални гости, които потвърдиха, че ще присъстват на празника.

Само преди дни Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“. Дълга опашка от желаещи се нареди още в малките часове на нощта, за да притежава ценния спомен.

Припомняме, че Г-жа Стихийно бедствие ни напусна на 6 декември 2019-а на 97-годишна възраст след продължително боледуване.