0

К ойна Русева влиза в нов филм за Гео Милев макар и зад кадър. Той ще бъде показан премиерно в Стара Загора на 15 януари за 127-ата годишнина от рождението на гениалния интелектуалец, поет и антифашист. Лентата е на продуцент-режисьора Костадин Бонев. За основа на сценария е послужил нашумелият роман на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, имало е и идея филмът да бъде игрален, но по ред причини тя не е била осъществена.

Снимките, част от тях в двора на старозагорската къща-музей „Гео Милев“, са започнали още през 2020, но заради коронавирусната пандемия на няколко пъти били спирани, припомня си Карастоянов, който признава, че все още не е видял финалния резултат от най-новата творба на Бонев, но пък добре познава неговия филм „Никола Вапцаров - “Пет разказа за един разстрел“, и с нетърпения очаква премиерата в една от залите на старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“.

Режисьорът е събрал за филма си пъстра амалгама от изявени творци, сред тях личат имената на Иван Добчев, който постави преди време „Една и съща нощ“ на сцената на Народния театър, автора на манифеста на новата социална поезия Владимир Сабаурин, основателката на театралната работилница Сфумато проф. Маргарита Младенова и актьорите Ованес Торосян и Милена Ерменкова, автори на поетично-документалния спектакъл „Кинжал“ за творчеството на Гео Милев. В него Ованес играе поета, а Милена – съпругата му Мила.

Включена е и една от младите звезди на Сфумато Станислав Кертиков, а в гласа на разказвача зад кадър мнозина ще разпознаят любимата си актриса, родената в Града на липите Койна Русева. Идеята е реализирана и с подкрепата на община Стара Загора, която оказва пълно съдействие на екипа за снимките и премиерата, коментира зам.-кметът Милена Желева.

Записа трето музикално парче

Койна продължава с пълна сила да се развива и на музикалната сцена. В първите дни на февруари ще е премиерата на третия им дует с Миро. Парчето отново е по идея на Игор Марковски и носи името „Съдби“. Видеоклипът също е готов, а в него с участие изненадват актьорите Христо Шопов и Пенко Господинов. От тийзъра, който вече може да бъде видян, става ясно, че се разказва една драматична история с интересен сюжет, а самата Койна също е главно действащо лице. В проекта специално участие взема маестро Людмил Ангелов. Музиката е дело на Момчил Колев, а текстът на Александър Петров. Миро и Койна вече имат два успешни дуета - „Нависоко“ и „Ти защо си тук?“.