0

В сички знаем историята за онзи прословут туит на милиардера Илон Мъск със снимка на Белоградчишките скали, който преди няколко дни разбуни цялата държава.

Под туита веднага се появи една министерска покана, а малко по-късно из социалните и дори из сериозните медии се разхвърча една резервация. Тя беше направена уж от екипа на компанията Спейс Екс, като в нея се искаше резервация на маса за април 2023 година. Дали резервацията е истинска или не, не стана ясно, но пък така едно градче от Северозападна България потръпна в очакването на височайшия гост, докато в съседното село, където се намира обектът на резервацията, хората започнаха да се надяват, че ще им оправят пътя, който няма асфалт. По места започнаха подготовките за визитата. Събиране на самодейни състави, вадене на суджуци, плетене на търлъци и бродиране на кръпчета и гоблени.

Почти веднага из социалните мрежи започнаха шегаджийски коментари и мемета, защото много бързо стана ясно, че май всичко е кьорфишек.

Ето и част от тях, като повечето са провокирани от обществените неуредици, на които би станал свидетел задокеанският магнат:

Творчество

„ - Какви са Ви впечатленията от България?

Поразен съм, невероятен стандарт - всеки има поне една тесла в гаража.“

„Най-богатият човек в света Илон Мъск ще дойде в България през април, от ресторанта веднага са се заели да приготвят любимите на милиардера суджуци по стара прабългарска рецепта".

„Раздавайки автографи в Белоградчик, Илон Мъск незабелязано подписа два бързи кредита.“

„Мъск щял да ходи до Белоградчик. Очевидно не е толкова богат, че да може да си позволи Велинград...“

"Новината", че паралията Мъск ще посети Белоградчик, ми прилича на чакането на извънземни в Русе през 90-те.“

„Когато не колонизира Марс, не купува Туитър и не произвежда електрически коли, Илон Мъск обича да си почива в българския Северозапад. Конкретно в Белоградчик.“

Да дойде да помага на хората – така жителите на село Стакевци, близо до Белоградчишките скали, коментираха спекулациите за посещението.

Ядове

Междувременно обаче Мъск беше зает с по-близките до неговата реалност проблеми. След покупката на социалната мрежа Туитър за рекордните 44 милиарда долара магнатът е налегнат от грижи заради грешни послания към инвеститорите и ползвателите на мрежата. Над половината от персонала на компанията напусна работа, а Мъск толкова се ядоса на Епъл и Гугъл, че се закани да пусне свой собствен модел смартфон, ако платформата стане недостъпна за устройствата с App Store и Google Play, които са собственост на тези компании.

Междувременно стана ясно, че ще подкрепи републиканеца Рон Десантис - големия съперник на Доналд Тръмп, ако губернаторът на Флорида се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2024 г.

Подкрепа

Мъск каза „Да“ на Десантис в Туитър, когато беше попитан дали ще го подкрепи през 2024 г., след като намекна, че не е намерил своя идеален кандидат сред демократите, съобщиха световните агенции.

Милиардерът каза, че вече е бил "значителен поддръжник" на бившия президент Обама и че от немай къде е гласувал за президента Джо Байдън през 2020 г. вместо за Доналд Тръмп.

"Моето предпочитание за президент през 2024 г. е някой разумен и центрист. Надявах се, че такъв ще бъде случаят с администрацията на Байдън, но досега съм разочарован“, посочи Мъск във вече собствената си социална медия Туитър.