0

- Остават броени дни до големия ви концерт „Златните хитове на братя Аргирови - 40 години на сцена“ в зала 1 на НДК на 23 април. Какво ще видят на сцената вашите почитатели, ще ни издадете ли малка част от спектакъла, който подготвяте?

- Благовест: Постарахме се да направим една много разнообразна програма. Най-голямото предизвикателство е, че концертът ще бъде със симфоничния оркестър на Държавна опера-Русе под диригентството на Димитър Косев. В София за първи път излизаме със симфоничен оркестър.
Светослав: Другото интересно са гостите -  големият Христо Стоичков, прекрасната Тони Димитрова, младата изпълнителка КейЛина и дует „Мания“.

- Имате много богат репертоар от песни, съгласувахте ли със Симфоничния оркестър какво да изпълните или сами взехте решение по този въпрос?

- Благовест: По-скоро само ние двамата си взехме решението. Направихме един микс от най-популярните ни песни отпреди завръщането, както и тези, които станаха хитове, след това.

- Имахте ли спорове относно това кое парче да бъде включено и кое не?

- Светослав: Не, общо взето, с брат ми сме единодушни за това, което искахме да изпълним на концерта, така че не е имало много спорове. 

- Христо Стоичков е емблема във футбола, а вие в музиката. Как се работи с него и като цяло как се роди идеята да направите съвместна песен?

- Светослав: С него се работи много лесно, защото той е изключителен професионалист. Сега разбираме защо е постигнал толкова много и във футбола, и в живота. Навсякъде беше пръв - и в записа, и в репетициите, и в снимките на клипа. Истинско удоволствие е, като се има предвид каква легенда е Христо Стоичков. 

- Благовест: Идеята е на издателите на неговата и нашата книга. Те ни казаха, че са го слушали как пее в неформална обстановка и бяха категорични, че се справя много добре. Оттам нататък започна трудното, защото да направиш песен с толкова известен човек и толкова постигнал е много голямо предизвикателство, защото може да стане, ама може и да не стане. Той държеше първо да чуе песента и след това да каже окончателно дали ще участва или не. Радваме се, че я хареса и това, което виждам като реакция на публиката и гледанията в нета, смятам, че се получи отлично. 

- Тони Димитрова как влезе в проекта?

- Благовест: Тони е прекрасна певица и страхотен приятел. Това е трета песен, която правим с нея и когато й казахме за идеята да направим четиримата заедно песен, тя не се поколеба, а веднага се съгласи.

- Светослав: Както каза Стоичков - тримата мускетари от Пловдив и едно прекрасно момиче от Бургас.

- Няма съмнение, че по време на снимките на клипа ви е било и много забавно. Разкажете ни някоя случка от снимачния процес... 

- Благовест: Мислим, че се получи много красив клип и благодарим за съпорта на община Пловдив. Ние снимахме в Пловдив, в Стария град. Най-смешното беше, че имаме уговорка да се съберем към 9 часа на терен. Отиваме към 9,05 там, а Ицо вече е почти готов и гримиран, отишъл в 8,45 и се провикна: „Хайде бе, момчета, няма ли днес да снимаме клип?“ (смее се).

- Светослав: Няма да казвам какъв смут предизвикахме с появяването си четиримата заедно в Стария град. Много смешно беше горе на Небет тепе. В момента се извършват възстановителни дейности. Хората там с едни колички разкопават, ние снимаме вече и те си минават, а Христо им казва: „Какво става, ние снимаме, а вие си вдигате шум“. Те не бяха забелязали и в момента, в който видяха, че това е Христо Стоичков, се вцепениха, извиниха се и се наредиха да гледат (смее се). Беше много вълнуващо.
Благовест: Имахме много голям късмет за снимките. Беше януари и Ицо се смееше дали няма да бъдем със ски, защото го дават много лошо време и сняг, но Господ беше с нас и имахме прекрасно време и слънце.

- Да ви върна към големия концерт в НДК. Това ще бъде първото излизане на Христо Стоичков пред такава публика да пее.

- Благовест: Абсолютен дебют. Аз съм сигурен, че той ще се справи брилянтно. И по време на репетициите, и на самия запис видяхме, че той пее добре, с цялата си душа и сърце, а това е най-важно. 

- Светослав: Първото му появяване ще е в зала 1 на НДК, и то със симфоничен оркестър. Това е истински дебют. 

- Адмирации и за това, че давате ръка и на млади изпълнители, както направихте и с певицата КейЛина. Как дойде предложението за този проект? 

- Светослав: Тя е била на нашия концерт миналата година в Пловдив. Останала е много впечатлена от концерта, обади ни се и ни попита дали имаме нещо против да направим един нов вариант на нашия хит „Гот е“. Ние сме отворени винаги към всякакви предизвикателства и казахме ок. 

- Благовест: Целият аранжимент бе направен в Италия. Тя работи с един италиански композитор и режисьор. След като ние дадохме нашето съгласие, комуникацията стана много по-честа. Хареса ни това, което бяха направили, и така стана общият ни проект. Много интересно беше по време на снимките на клипа, защото участваха много млади хора, популярни хора от екрана и актьори. Всичко беше перфектно организирано и го снимахме за ден.

- Светослав: Още един вариант този композитор е направил - хаус вариант, и се надяваме това лято да се завърти по дискотеките. Италианците са известни майстори в дискотечната музика и не ни изненадва, че се получи толкова хубав проект.

- Усещате ли уважението от младите изпълнители?

- Благовест: Ние сме в прекрасни отношения с всички млади колеги. Първата ни песен, която направихме след завръщането, беше с Искрата. Работим с тях страхотно, с всички се уважаваме. Големи приятели сме с Дара Екимова, с Дара, с Криско, с Павел и Венци Венц. 

- Искам да завъртим колелото на времето и да ви върна 40 години назад. Помните ли вашето първо излизане на сцена?

- Благовест: Помня го, беше в една дискотека в подлеза на „Емил Марков“. Тогава имахме само един хит „ненужен“, другите бяха в процес на работа. Всичко беше пълно, едва влязохме в дискотеката.

- Светослав: Бяхме много притеснени. Ние и досега имаме болки в стомаха преди излизане на сцена.

- Искате да ми кажете, че остана емоцията от първия концерт досега?

- Благовест: Винаги остава емоцията. Да, сега е малко по-лека сценичната треска, но емоцията винаги остава. 

- През годините се изписаха и много неща по ваш адрес в медиите, какво ви засегна най-много?

- Светослав: Когато един човек приеме да е публична личност, той трябва да е наясно и с положителната, и с отрицателната страна. Така че приемаме с усмивка всичко, което чуваме за нас – и добро, и лошо. 

- Благовест: Може би най-фрапантният случай беше, когато казаха, че сме били един човек и че другият е бил холограма. Съвсем наскоро пък разбрах, че сме били трима, прочетох някъде във Фейсбук. Дали сме един, двама или трима вече не обръщаме внимание, за нас важно е да даваме хубава музика и любовта си на нашите фенове. 

- След концерта какво да очакват вашите почитатели? 

- Благовест: Предстои ни голямо турне с оркестъра на Държавна опера-Русе. С концерта в София стават 4 концертите, предполагаме, че ще успеем да зарадваме нашите почитатели с още поне 13.

- Светослав: Пожелаваме на българите да са здрави, да се разбираме, да има повече толерантност към нас и дано България се оправи най-накрая. 

ТОВА СА ТЕ:

  • Родени са на 23 април 1959 г.
  • Завършили са Академия за музикално и танцово изкуство в родния си град, а след това и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“
  • Началото на музикалната кариера на братя Аргирови започва още докато са деца, в хора „Детска китка“ като солисти
  • През 1981 година дебютират като поп певци в Софийския младежки конкурс за забавна песен под името „Дует Вега“. Година по-късно го променят на просто „Братя Аргирови“
  • Популярни са както на българската сцена, така и на световната сцена с редица хитове като шлагера „Гот е“ и други