0

- Благовест, Светослав, вие сте част от големия концерт по случай първия рожден ден на „Обич и песен“, който ще се състои 18 октомври в зала 1 на НДК. С колко песни ще вземете участие и какви са ви впечатленията от цялото турне, в което тази година имахте дейно участие?

Благовест: Много щастливи бяхме по време на турнето, защото прекарвахме време с колеги. Атмосферата е много хубава, всички сме приятели.

С колегите по време на турнето Обич и песен, в компанията на организатора Евгени Боянов

 С колегите по време на турнето Обич и песен, в компанията на организатора Евгени Боянов
Личен архив

Всяка вечер бяхме заедно. Като цяло бе едно много зареждащо турне. Венецът на това турне е големият концерт в зала 1 на НДК. Ние участвахме миналата година, но само като гости, на Тони Димитрова в песента „Срещу вятъра“. Докато тази година сме и реални участници. Ще изпеем две наши песни плюс другите с Тони Димитрова. 

Благовест и Светослав Аргирови - любимците на поколения българи

 Благовест и Светослав Аргирови - любимците на поколения българи
Личен архив

- Разкажете ни някоя интересна случка по време на турнето? За какво си говорехте, като се събрахте с колегите?

Благовест: Интересните случки са много. Най- хубавото от всичко е, че всяка вечер се смеехме по различни поводи. Говорехме си за всичко - и за музика, и за любов, и за секс, за всичко. Много смешни истории имаше. Много готина обстановка. 

- Липсват ли ви такива събирания с колеги?

Светослав: На нас много ни липсваха, не знам за другите. Все по-рядко е да събереш артисти и да успееш да ги накараш да се чувстват добре заедно, да са един екип. Тук вече е майсторството на организатора Евгени Боянов, за което му сваляме шапка. 

- Има ли някой по-специален спомен от някой град?

Светослав: Навсякъде беше страхотно. Все си казвахме, ето тук беше много готино, например в Стара Загора. След това отиваме в Бургас и си казваме, не, не още по-яко е. Навсякъде беше много хубаво. 

- Сигурна съм, че през годините е имало обаче някоя случка по време на концерт или зад кулисите, която помните и искате да ни разкажете. Може и някой гаф, останал скрит от публиката?

Благовест: Това е съвсем прясно. Бяхме в Карнобат с Тони Димитрова. В центъра на града, пълен площад. На репетицията нашият озвучител Дидо се разхождал навън. Направил си майтап със случаен човек и го попитал: „Абе, кои ще пеят тази вечер“. „А, братя Аргирови и сестра им Тони Димитрова“, отвърнал човекът. Толкова смешно ни стана, че после го разказахме на сцената пред всички. Хората много се смяха, ние също. 

- Вие сте винаги усмихнати. Как успявате да се дистанцирате от злобата и интригите толкова години? Има ваши колеги, които непрекъснато са в конфликт, скандал.

Благовест: Успяваме, защото според нас тези, които злобеят и завиждат, това е тяхна лична трагедия. Причината каква е? Че не са професионалисти, но е зле за тях, а не за хората, които са обект на тази завист. Ние това много отдавна сме го разбрали и, общо взето, сме се дистанцирали. Аз не си спомням някога да сме имали конфликт с някой наш колега. 

- Имало ли е случай, в който да ви е ставало обидно от някоя публикация или слух от колега?

Благовест: Ето, самият факт, че споделяха, че сме един човек, другият бил огледално копие, създадено по време на социализма. Холограма или не знам какво. Соня Васи, като била и с двама ни, напипвала някакво огледало, някакви страшни глупости. Не знам как е възможно да вярваш на такива неща. 

- Все пак има и достатъчно фенове, журналисти и т.н., които са ви виждали двамата заедно, как може да се съчиняват такива глупости?

Светослав: И ние този въпрос си задаваме. Имаме толкова много записи, касети, дискове, на които сме двамата. Но когато един човек е решил да стане публична личност, трябва да е наясно, че такива неща има винаги. Трябва да може да ги преодолява. 

- Вие сте изпълнители с голям опит на сцената, каква е вашата оценка на музикалната среда в момента, какво й липсва и какво е в повече в сравнение с 90-те години например?

Благовест: Българският шоу бизнес е поставен вече на професионална основа. Има си продуценти, има артисти, които работят с компании, и т.н. Това, което липсваше на нашата публика 45 г. И нагоре са мелодични и хубави песни. Мисля, че точно тази ниша се опитваме да запълним в момента. От песента „Подарък“, която направихме с дует „Мания“ и след това 2-те песни с Тони Димитрова - „Срещу вятъра“ и „Името ти е жена“. „Срещу вятъра“ е най-въртяната песен по радиата, а като я пеем по концерти, хората стават на крака. 

Светослав: Такива песни липсват на по-възрастното поколение. Много пъти са ме питали защо няма такива песни със смислени текстове. В никакъв случай не искам да отричам вкусовете на младите. Всяко поколение си има неговите предпочитания и е съвсем нормално да харесват едно, възрастните - друго. Много е важно, когато един артист прави музика, да има един точен таргет - за кого я прави. Много ще е нелепо, ако артист от по-възрастното поколение се опитва да спечели младите. Те имат съвсем различен вкус и други неща. 

- Бихте ли направили трио с някой по-млад изпълнител?

Благовест: Не знам. Ние сме много критични хора към всичко, което се случва и правим. Ние сме перфекционисти. Трябва да стане много хубаво, за да го пуснем. Компромиси не трябва да се правят. 

- Казахте, че сте много критични, това помага ли, или пречи повече?

Светослав: Това, че сме Телци, ни кара да сме здраво стъпили на земята. Много е страшно, когато един артист си повярва. Според мен на нас това ни помага. 

- Липсва ли в момента живото представяне на музиката? Все повече се наблюдава как плейбекът превзема сцените.

Благовест: Не мисля, че липсва, защото много артисти пеят на живо. Но ползването на плейбек...Това се разбира от хората. Не е същото. Ние предпочитаме да си пеем на живо. Вече всички артисти ползват подложки, но те са направени така, че да звучи по-добре. Но артистът задължително трябва да пее на живо. Усещането за самия изпълнител не е истинско, ако не пееш. 

- Има ли специална формула, по която може да кажеш – тази песен става хит ето така. Стават ли тези песни, които са ваше преживяване, по- големи хитове?

Благовест: Една песен да стане хит е Божа работа. Този артист, който може сам да разбере кое ще стане и кое не, е наистина пророк. Това е висша форма на професионализъм. Не знам дали въобще има такива артисти. Много пъти ми се е случвало песни, които мислим, че ще са страшни хитове, да не са и обратното. Най-малко съм вярвал за песента „Подарък“ с дует „Мания“, стана толкова популярна, а не го очаквахме. „Срещу вятъра“ някак комбинацията с Тони е върховна, ние сме много близки с нея и когато сте такива нещата се получават още по-лесно.

- Трудно ли е да има приятели в тази среда?

Благовест: Не мога да кажа, че имаме много приятели в тези среди. Говорим си с всички, близки сме до някаква степен, но може би най-близките ми приятели са Лили Иванова, Тони Димитрова и Веско Маринов. Тях мога да ги споделя като хора, с които сме си по-близки. 

С Данчето Христова

 С Данчето Христова
Личен архив

- Какво ново предстои за вас след концерта?

Светослав: Следващата година на 23 април, на нашия рожден ден, ще направим голям концерт заедно със симфоничния оркестър на опера Русе. Концерт, който направихме тази година в Пловдив, а билетите се продадоха за месец и половина.

Сега искаме да направим същото нещо, но в София в зала 1 на НДК. Ще има много наши приятели и гости, които ще участват, ще има много изненади. Отсега върви подготовката, искаме да е нещо наистина различно. 

На 18 октомври предстои голям концерт в НДК

 На 18 октомври предстои голям концерт в НДК
Личен архив