0

Н овият британски крал Чарлз III е едва на седмо място по популярност от членовете на монархията, според сънародниците му, пише в. „Times”.

Според проучване от 2021 г., което медията цитира, най-обичаната кралска особа е била нейно величество, която е имала одобрението на 75% от британците. Тя е била следвана от внука си принц Уилям (68%), принц Филип (66%), принцеса Ан (64%) и Зара Филипс (49%). Новият крал пък е имал одобрението на едва 42% от сънародниците си. 73-годишният крал е недолюбван в страната си още от времето на злощастния му брак с обичаната по цял свят лейди Даяна.

Междувременно негово величество е изправен пред сериозна дилема, а именно с какво име царува. Той може да избира между многото имена, дадени му при рождението му, а именно Чарлз Филип Артър Джордж. По тази причина той може да не бъде Чарлз III, а Филип I, Артър I или Джордж VII.

Но защо кралят би сменил името, с което е популярен в цял свят от рождението си? Експерти по история на британската монархия припомнят, че кралете, носещи името Чарлз не се са били от най-успешните монарси в историята на Обединеното кралство. Спомените за Чарлз I не са от най-приятните, той е обезглавен през 1649 г., а Англия става република за 11 години. През 1660 г. монархията е възстановена, а синът му Чарлз II царува до 1685 г. При Чарлз II страната е тежко засегнатa от чумата и опустошителен пожар в Лондон.