1

Н апусна ни великият български актьор Славчо Пеев! 

Тъжната вест съобщи директорът на столичния Сатиричен театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов във Facebook. 

"Отиде си Славчо Пеев! Светлена, Славе и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов. 

Големият артист е починал в съня си, ставя ясно от пост в социалната мрежа на актьора от "Шоуто на Слави" Мариан Бачев. 

 "Тази нощ в съня си си е отишъл един прекрасен човек и актьор, с когото имах честта и привилегията да споделяме един спектакъл ("Да, господин премиер") заедно на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година...

По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние - знаех колко важно е да не го заразим! Тази снимка е отпреди няколко месеца, когато заедно пихме кафе... и се чухме преди дни да пием пак...

Ще ми липсваш, доайене на Сатирата!

ЛЕК ПЪТ КЪМ НЕБЕСНИЯ ТЕАТЪР, СЛАВЧО ПЕЕВ", написа Бачев във Facebook. 

Светослав (Славчо) Пеев е Роден на 4 април 1939 година. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 година. Работи в Драматичен театър „Йордан Йовков“ Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1967 –), където е директор до 1989, и в Дарик радио. Директор е на Българската академия за култура в Рим, и на Централния студентски дом на културата. 

Актьорската кариера на Пеев включва над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

.

 .
Булфото

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис.

.

 .
Булфото

През лятото на 2018 г. Топлофикация осъждат и запорират заплатата на Пеев като директор на театъра в Дупница. През октомври 2018 г. Пеев претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница По-късно става ясно, че състоянието му е стабилно, на той признава, че е преуморен.

Пеев е един от най-известните привърженици на софийския Локомотив, като рядко пропуска мач на любимия клуб.  За известен период от време през 90-те години е пресаташе на клуба.

.

 .
Булфото