0

Л юбимият ни английски джентълмен и актьор Джеръми Айрънс отбелязва 74-я си рожден ден.

През 1996 г. Айрънс става 14-ият изпълнител, спечелил Тройната корона на актьорското майсторство: „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля за игралния филм от 1990 г. „Обрат на съдбата“, „Тони“ за най-добър театрален актьор за постановката от 1984 г. „Истинско нещо“ и „Еми“ за изключително изпълнение на глас зад кадър за документалния филм от 1996 г. „Великата война и формирането на 20 век: Война без край“ (1996), за изключителен поддържащ актьор в минисериал или филм в телевизионния сериал от 2005 г. „Елизабет I“ и за изключителен разказвач в епизода „Лъвска игра“ на документалния сериал от 2013 г. „Седмица на големите котки“.

Миналата година Джеръми изигра ролята на Родолфо Гучи във филма "Домът на Гучи".

Като малък иска да стане ветеринарен лекар. По-късно любовта му към животните се прехвърля към конете – той е страстен ездач.

В младите си години се запалва и по цирка, в живота на цирковия артист го привлича скитничеството.

Но предразсъдъците на средната класа и любовта към комфорта се оказват по-силни. 

После се пробва в ролята на певец и тръгва от град на град с китара и спален чувал, изпълнявайки песни на Ленърд Коен и Боб Дилън.

Оттам попада в театъра.

Притежава замък от средата на 15. век: Kilcoe Castle на остров в графство Корк, от това графство тръгват корените на фамилията му.

Има два брака. Първият е разтрогнат почти веднага, през 1969 г. През 1978 г. се жени втори път за ирландската актриса Шинейд Кюзак, от която има двама синове, също актьори. Шинейд играе заедно със съпруга си във филма „Открадната красота“ (1996).

Говори отлично френски.