0

С ред известните личности има една обособила се група, на която можем да лепнем етикета "успешни неудачници". 

За тях разказва Фейсбук групата „Любопитни факти, истории и уникални снимки„. Знаехте ли, че Бетовен е наричан „безнадежден композитор“, а Харисън Форд „лош актьор“?

Ето най-известните в света "успешни неудачници“ и защо:

Бетовен

gettyimages

Лудвиг ван Бетовен е германски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката. Въпреки че той е бил и продължава да бъде вдъхновение за поколения наред, негов учител по музика му казал, че е безнадежден като композитор и нямал необходимия талант.

Огюст Роден

gettyimages

Франсоа́ Огю́ст Рене́ Роде́н е френски скулптор, един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Той обаче със сигурност е „достоен“ член на групата от успешни „неудачници“. Той обаче бил неуспешен ученик и три пъти се провалял на изпитите в художественото училище. А баща му като цяло смятал сина си за идиот.

Томас Едисон

gettyimages

Томас Алва Едисън е американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства. Той е сред първите изобретатели, приложили принципите на организирано научно изследване и работа в екип в процеса на създаване на изобретения. Създателят на електрическата крушка.

Учителите му обаче казвали, че е твърде глупав, за да научи нещо. Той не се справял добре на първите си две работни места, откъдето бил уволнен заради непродуктивност. Докато изобретява електрическата крушка, той провежда повече от хиляда неуспешни експеримента.

Хенри Форд

gettyimages

Хенри Форд е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, но и силно повлиява на модерната култура.

Форд обаче е стартирал бизнес пет пъти без успех.

Алберт Айнщайн

gettyimages

Немски физик–теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена, неговото лице е едно от най-разпознаваемите във всички части на земното кълбо, а често е определян и като бащата на съвременната физика. Автор на известната „Теория на относителността“, променила разбирането за Вселената и геофизиката.

Айнщайн обаче не е проговорил до 4-годишна възраст. Не се е справял добре в училище. Родителите и учителите му смятали, че е недоразвит. Изключен е от училище и се провалил на изпитите в Цюрихското политехническо училище.

Уолт Дисни

gettyimages

Американски филмов продуцент, режисьор, сценарист, озвучаващ актьор, аниматор, предприемач, писател и филантроп, носител на седем награди „Еми“, три награди „Златен глобус“ и двадесет и две награди „Оскар“ от петдесет и девет номинации. Носител е на четири почетни награди на филмовата академия на САЩ, като е получил повече номинации и награди от всеки друг човек. Като съосновател (заедно с брат му Рой О. Дисни) на Уолт Дисни Продъкшънс, Дисни се превръща в един от най-известните продуценти на филми в света. Корпорацията която съосновава, сега известна като Уолт Дисни Къмпани, днес има годишни приходи от около 35 милиарда долара. Няколко негови филма са включени в Националния филмов регистър от Библиотеката на Конгреса.

Дисни обаче е изгонен от вестника, за който работил, поради липса на въображение и творчески идеи. След това той многократно стартира бизнеси, които завършват с фалит.

Мерилин Монро

gettyimages

Нейната външност я нарежда сред най-популярните секссимволи на 50-те години на ХХ век. Ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в филмова икона. Тя е носителка на 2 награди „Златен глобус“ и е номинирана за две награди БАФТА. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Първият ѝ продуцент обаче ѝ казва, че не може да играе, защото… никак не е привлекателна.

Бийтълс

gettyimages

Британската музикална група "Бийтълс" се ражда през 1960 г. в Ливърпул, Англия. Нейни членове са Пол Маккартни, Джон Ленън, Джордж Харисън и Ринго Стар. Бандата, която покори света, е продала впечатляващите 600 милиона копия от албумите си. Преди групата да постигне завидните си успехи обаче била отхвърлена от първото звукозаписно студио, с което искали да работя, като причината била „лошото им звучене“.

Харисън Форд

gettyimages

Филмов актьор, пилот и екологичен активист. Към 2020 г. общите приходи на американския боксофис от филмите му възлизат на над 5,4 млрд. долара, като световните приходи надхвърлят 9,3 млрд. долара, поставяйки го на 7-мо място в списъка на най-печелившите местни боксофисни звезди за всички времена. В допълнение към това той е номиниран веднъж за наградите „Оскар“ (1986 г.) и четири пъти за наградите „Златен глобус“ (1986, 1987, 1994 и 1996 г.). Форд е трикратен носител на наградата „Сатурн“ (1982, 1996 и 2016 г.), носител на наградата на Американския филмов институт AFI (2000 г.), на наградата "Златен глобус" на името на Сесил Демил (2002 г.), на почетен „Сезар“ (2010 г.), всичките за цялостни постижения и на почетна „Златна палма“ на Филмовия фестивал в Кан (2023 г.). Най-известната му роля е на археологът – приключенец Индиана Джоунс.

Високопоставен служител в Холивуд обаче му казал, че актьорската професия не е подходяща за него и му препоръчал да не се занимава с нея сериозно.