0

Т ези дни много прах се вдигна покрай срещата между режисьора Емир Кустурица и президента на Русия Владимир Путин в Кремъл в началото на април.

В търсене на спонсор

Известният сръбски режисьор, роден в Сараево, беше гост на Путин и по този повод обяви снимките на новия си филм в Русия, т. нар. „Руски триптих“, който е вдъхновен от произведенията на известните руски писатели Чехов, Достоевски и Толстой.

По думите му той не е отишъл при Путин, за да иска пари, а за да бъде част от бъдещето и новия свят, информира К1.

Кустурица разкрива, че пет години е работил върху текста за първата история от своя филмов триптих.

“Страшно трудно е да претворим идеята на Достоевски във времето, в което живеем, и във времето във филма, който ще се казва "Лекоходещият инженер", казва Кустурица и допълва:

“Това е историята на един добър човек, чийто път на съдбата го отвежда при жена, чиято съдба също е тежка, защото тя става проститутка, за да върне дълговете на баща си и да плати лечението на брат си.

„Разбира се, всеки се интересува кой какво плаща – разбира се този, които има пари. А това не може да бъде Путин“, твърди Кустурица

Каквото и да твърди Кустурица обаче, твърде сърдечни и близки са отношенията между него и Путин, като по-паметливите не са забравили как през ноември 2023 година сръбският режисьор отново стисна ръката на руския президент и двамата споделиха еднакви позиции по отношение както на войната в Украйна, така и по отношение историческите събития от времето на Втората световна война и движението на хърватските усташи и ролята им в сръбската история

Тогава поводът за гостуването на Кустурица в Русия бе Международният културен форум в Санкт Петербург.

Филмовият маратон на Емир Кустурица 

Междувременно в Белград от понеделник тече ретроспекция на филмите му, която за почна с безплатна прожекция на „Ъндърграунд“. 

Ретроспекцията, организирана от Филмовия център на Сърбия, ще позволи на публиката отново да се наслади на култовите му постижения в областта на киното.

В програмата ще бъдат включени още произведенията: „Помниш ли Доли Бел“, „Баща в командировка“, „Висяща къща“, „Пепе един възвишен живот“, „Животът е чудо“, „Обетът“, „ Марадона“, „На млечния път“ и „Черна котка, бял котарак“.

 “Снимам от четиридесет и пет години и все още мога да направя 60 лицеви опори (смее се). Казват, че физическата форма не е важна, когато си млад, но когато остарееш, това е ужасно важно”, споделя с усмивка Емир.

От думите му става ясно, че любимият му филм, от всички, които е направил до сега, е „Животът е чудо”.

“Този филм е специален за мен, защото се занимава с темата за живота. След това направих документални филми и филма "Заветът". Направих това, защото децата ми казаха, че не мога да правя комедия” – споделя още Кустурица.

Режисьорът отбелязва, че заснетите от него филми са свързани с края на 20-и век и в тази степен обстоятелствата, при които са заснети, са много важни.

“Това беше крахът на комунизма и първите два филма произлязоха от това. Началото на продажбата на деца като обществено явление, което наблюдаваме и у нас, придобива катарзисна форма”, казва режисьорът.

“Зад това стоеше опит да се направи филм за англоезичното пространство и тук аз като автор се спасих именно със сюрреализма, а не с това, което съм правил дотогава”, разкрива още Емир.

“Когато всички мислеха, че съм приключил, тогава се върнах и направих филма "Аризонска мечта". Това беше много успешен филм в Европа и много неуспешен в Америка.

Важно е да спомена“Underground”, защото отново навлязох в същата фаза. Не мога да правя филм според пазарните стандарти и затова в живота си трябва да търся меценати. И този път намерих меценат за новия си триптих – казва той. 

Кой точно е меценатът, режисьорът не издава, което пък от своя страна поражда вълната от съмнения и коментари около ходенето му в Москва.

Времето ще покаже дали, както казва народът за такава ситуация, „Кустурица има сестра“.