0

А мериканският певец Хари Белафонте е починал от сърдечна недостатъчност на 96-годишна възраст, потвърди негов говорител.

Лицето на битката за граждански права в САЩ е починал в дома си в Горен Уест Сайд на Манхатън.

Белафонте направи фурор в Холивуд през 50-те години, превръщайки се в звезда с хитовите си песни Day-O (The Banana Boat Song) и Jump in the Line. Този успех в крайна сметка му дава възможност да се изяви във водещи роли във филми като „Кармен Джонс“ и „Остров на слънцето“.

След като Белафонте се превръща в популярно име в средите на шоубизнеса, започва яростна битка срещу расизма. Описва себе си като певец, които изпълнява песни, чиято корени идват от „черната култура на американските негри, Африка и Западна Индия“, пише DailyMail.

Харолд Джордж Белафонте е роден в Харлем в семейството на имигранти от Западна Индия през март 1927 г.

Неговият албум “Calypso” се смята за първата тава на един изпълнител, продал повече от 1 милион копия. “Calypso” достига върха на класациите за албуми на Billboard през 1956 г. и остава там повече от 30 седмици подред.

До 1959 г. той е най-скъпо платеният чернокож изпълнител в американската история, с договори за участия в Лас Вегас, в Гръцкия театър в Лос Анджелис и в Двореца в Ню Йорк.

В края на 50-те години Белафонте поема голяма роля като основен активист в движението за граждански права.

Той се сприятелява с д-р Мартин Лутър Кинг младши в началото на кариерата си и влага голяма част от парите си, за да създаде Студентски ненасилствен координационен комитет. Тогава Белафонте е един от основните набирачи на средства за организацията, както и за Конференцията на южното християнско лидерство на Кинг.

Той също така предостави средства, за да спаси д-р Кинг и други активисти за граждански права и често приема преподобния в просторния си апартамент в Ню Йорк.

Белафонте дори стои до Кинг на историческия Марш срещу Вашингтон през 1963 г. И помена грижите за неговото семейство след убийството му през 1968 година.