0

С мъртта на Матю Пери, звездата от телевизионния сериал "Приятели", е причинена от "острите ефекти" на приема на кетамин, съобщи Службата за съдебна медицина на окръг Лос Анджелис.

За смъртта му, определена като "злополука", са спомогнали обаче и други фактори: "задушаване", "коронарна болест" и "ефектите на бупренорфина" - лекарство, използвано за лечение на опиоидна зависимост, уточнява същият източник. Кетаминът е анестетик, с който понякога се злоупотребява за развлекателни цели.

Пери беше намерен в безсъзнание в хидромасажна вана в къщата си в Лос Анджелис на 28 октомври. Първите респонденти не успяха да го съживят и първоначалната аутопсия се оказа неубедителна в очакване на токсикологичен доклад.

Лекарите и ветеринарните лекари често използват кетамин като анестетик, а изследователите го изследват като лечение на депресия. В ъндърграунда го приемат незаконно заради халюциногенните му ефекти.

В мемоарите си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, публикувани миналата година, Пери описва как е преминавал през детоксикация десетки пъти. Той посвещава книгата на „всички страдащи там“ и пише в пролога: „Трябва да съм мъртъв“.

Внезапната му смърт предизвика шокирани реакции от звездите на Холивуд, колегите му и феновете на "Приятели" по целия свят.