0

О жесточената война между съперничещите си роднини от най-известната индустриална династия в Италия се разгоря с нова сила, след като страши член на фамилията е обвинен от майка си в укриване на данъци. 

Членовете на семейство Аниели, които са оприличавани на семейство Кенеди, водят ожесточени битки за активи, завещани им от покойния патриарх Джани Аниели, най-богатият човек в съвременната италианска история, който почина през 2003 г. на 81-годишна възраст.

Аниели, на чието погребение се предполага, че са присъствали 100 000 души, назначава внука си Джон Елкан, най-големият син на дъщеря му Маргарита Аниели, за свой наследник.

Малко след смъртта на баща си, който превърна Fiat в национална мощ, която един момент представляваше 4,4% от БВП на Италия, Маргарита се съгласи да се откаже от дела си в империята в замяна на 1,2 милиарда евро. Но по-късно тя промени решението си и се опитва да си върне активите, за които днес се смята, че възлизат на около 4,8 милиарда евро.

Последният от дългата поредица удари, които Маргарита предприема срещу сина си, който контролира множество компании, включително Ferrari, е обвинение в укриване на данъци с помощна на неговата баба Марела Карачииоло - вдовицата на Джани Аниели. 

ПО ИТАЛИАНСКИ: Незаконна дъщеря претендира за милиардите на Ламборгини!

През 2004 г. Марела Карачиоло предаде на Джон и двама от по-малките братя му братя и сестри контрола върху семейната компания “Дечиембре”, която притежава контролни дялове в голяма част от автомобилната империя. Но след смъртта й през 2019 г. напрежението в империята ескалира. 

Сега Маргарита подаде иск, според който майка й, която по онова време пребивава в Швейцария, е прехвърлила активите на внуците по тамошното законодателство, и така нарушила разпоредбите в Италия. 

ШАМПАНСКО И СЪЛЗИ: Собственикът на Порше се развежда с жена си заради деменция. Милиардерът взема нова булка – бивша на наследник на Романови и пророка Мохамед

Писателя Джиджи Монкалво, който е един от най-върлите хроникьори на богаташката фамилия, адвокатите на Маргарита са призовали шофьорите и персонала на майка й за свидетели, които да потвърдят, че Марела е страдала от болестта на Паркинсон и Алцхаймер през последните си години. 

„Ако успее да докаже това, завещанието може да бъде отменено, което ще й даде шанс да получи половината от активите, оставени от майка й, които струват около 4,8 милиарда евро, включително дяловете в “Дечиембре”, разкрива той. 

АФЕРАТА БЕТАНКУР: Милиардерката, която загуби империя заради своя иконом

Италианските магистрати проучват дали Марела е избягвала плащането на данъци в Италия, твърдейки, че е жител на Швейцария, и разследват Джон Елкан по подозрение за подпомагане на нейни предполагаеми престъпления.

Майката и синът, за които се смята, че не са разговаряли помежду си от 2004 г. насам, също се борят за съдбата на семейната колекция от произведения на изкуството, която включва произведения на Пикасо, Моне и Франсис Бейкън. 

Адвокатите на Елкан междувременно заявиха, че ще продължат битката с Маргарита в съда: „Има една майка, Маргарита Аниели, която преследва собствените си родители и три от децата си в съда в продължение на 20 години“, посочи в изявление официалния наследник на милиардите на Аниели. 

Юристите на Елкан са категоричен, че неговата майка “ясно пренебрегва волята на Джани Аниеле и Марела Карочиоло  

„пренебрегва ясно заявените желания на Джани Аниели и Марела Карачиоло, както и споразуменията, които самата тя подписа“.