0

Б роени дни преди обявяване на късия списък за наградите „Оскар“ бяха обявени номинациите за наградите „Сателит“ - ежегодните награди на „Академията на международната преса“.

Отличията се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

Претенденти

„Наградите не са самоцел, а признават труда ти“, каза режисьорът пред „Телеграф“, а навръх Стефановден можете да прочетете две страници интервю с него. „Уроците на Блага“ попада в престижната номинация за международен филм, в която категория са номинирани само 7 филма. Останалите 6 претендента са едни от най-добрите филми на годината – Fallen leaves (Финландия), Anatomy of a Fall (Франция), lo Capitano (Италия), Society of the Snow (Испания), The Teacher's Lounge (Германия) и The Zone of Interest (Великобритания). „Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, споделя Стефан Командарев.

Сюжет

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото й филмово участие от 30 години. Освен нея участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро е в най-различната роля в своята кариера до момента. Филмът, определен от световния дистрибутор като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

Когато пенсионираната учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Останала само с една частна ученичка, учителката осъзнава, че няма начин да оцелее. Тогава Блага получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи и да навлиза в свят, от който няма връщане назад. Най-награждаваният български филм на нашето време спечели „Кристален глобус” за най-добър филм в Карлови Вари, както и наградата за главна женска роля на феноменалната Ели Скорчева. Филмът получи и престижната номинация за Европейските филмови награди, наградата на журито в Рим, както и 7 награди „Златна роза”, включително за най-добър филм.„Уроците на Блага” е българското предложение за „Оскар” тази година и вече е в кината.