0

Н ю Йорк Таймс отрази сватбата й на страници, които обикновенно са посветени на бракове, любови и чувства на известни личности и знаменитости. Но венчавката на Надя Толоконникова, 34-годишна рускиня, съоснователка на антипутинския феминистки пънк-рок колектив Pussy Riot, с предприемача на криптовалута Джон Колдуел, е събитие, което реалистично изобразява времето, в което живеем.

Сватбата бе отслужена от бивш православен свещеник, напуснал църквата в знак на несъгласие с позициите за хомосексуалните бракове; на трапезита торта Наполеон, традиционна за Русия, но направена от булката във формата на черен православен кръст; Съветска поп и трап музика и за всички задължението да спазват дрес кода „гопник“, т.е. съветския стил на работническата класа, характеризиращ се с показване на спортно облекло, по-специално анцузи Adidas.

Новината беше приета в родината й със смесени чувства: „Толоконникова превръща сватбата си в сатанински купон“, пише руският сайт Info24.ru , говорейки за сбирката, която определя като леговище на руски противници.

Коя е Надя Толоконникова?

Миналия март та бе обявена за една най-издирваните престъпнички в Русия. Толоконникова    , която тогава отговори на новината, като публикува своя снимка със среден пръст - сега живее в чужбина, където продължава да изпълнява различни войнствени артистични проекти.

Толоконникова стана известна през 2012 г., печелейки международна подкрепа, след като бе арестувана в Москва, заедно с нейните колежки от  Pussy Riot - Екатерина Самоуцевич и Мария Алехина, по обвинения в хулиганство и подбуждане към религиозна омраза, след като изпя пънк молитва срещу Путин по голи гърди на олтара на катедралата Христос Спасител. Надя прекарва две години в затвора, като също така проведе гладна стачка, за да осъди условията на задържане, докато не получи амнистия благодарение на закон, одобрен за двадесетата годишнина от руската Конституция.

Живот в САЩ

След като остави живота в Русия зад гърба си, но не и борбата срещу Владимир Путин, Толоконникова - която има предишен брак и 15-годишна дъщеря - се омъжи за криптовалутен предприемач и експерт по разузнаване Джон Колдуел на 12 януари в Лос Анджелис. 40-годишна Надя и новият й съпруг се запознават в приложението за защитени съобщения Discord.

Първата им среща на живо през 2021 г. завършва зле, но след това взаимният им интерес към гражданските права и дигиталния свят ги кара да се влюбят и да създададат артистичен проект в метавселената, който през 2022 г. доведе до набирането на 7 милиона долара в полза на Украйна след руската инвазия. Те работиха заедно и върху представление, в което включиха няколко надуваеми вагини, и се опълчиха на държавната политика срещу абортите. 

Предложението за брак дойде през ноември в Лондон с огромни ярки банери с надпис „Омъжи се за мен“, изложени в Пикадили Съркъс в присъствието на художничката Марина Абрамович .

Сватбата 

Историята на тяхната сватба, публикувана от американското вестникарско списание, е колоритна и войнствена фреска от живота на една общност, съставена също от много руски емигранти, в Съединените щати. Бракосъчетанието на двойката беше извършено от общия им приятел Нейтън Монu, който напусна лоното на Руската православна църква заради позицията си относно гей браковете.

Булката носеше корсет и кожено яке Adidas, бойни ботуши, по-късно заменени с гумени чехли и хавлиени чорапи; същата марка и за младоженеца и за гостите според наложения дрескод или "гопник", стил, който характеризира осемдесетте и деветдесетте години в Русия и в бившите съветски страни. По това време децата от работническата класа се фукаха със спортното облекло на марката, която обличаше руските спортисти на Олимпиадата в Москва през 1980 година. 

Мечтаното меню на булката би било ограничено до водка и корнишони, но, както съпругът й разкри пред New York Times, накрая бяха сервирани вегански кюфтета, вегански сушени меса, вегански скариди и хайвер от патладжан. Тортата също беше веган, торта Наполеон (десерт от руски произход), направена от булката във формата на голям черен православен кръст.

След като казаха „да“, според руската традиция, съпрузите разчупиха ръжен хляб. Според поверието, което съществува и у нас, който получи по-голям дял от питата, ще има и по-голяма власт в семейството. Тържествата продължиха с балканска музика на живо и DJ сетове от съветски поп и руски трап песни.

Последното изпълнение

В Съединените щати Толоконникова продължава да работи като опозиционер. Последният й  спектакъл се нарича „Putin's Ashes“ (Прахът на Путин), а пърформанс представя нещо като погребение на руския президент. Десетина жени от Русия, Беларус и Украйна подпалиха изображение на Путин и след това прибраха пепелта. Сега част от това представление се превърна в изложба, която току-що беше открита в Лос Анджелис.