0

„Музикаутор“ сигнализира посолството на САЩ за нелицензирано използване на американска филмова музика при кинопрожекции.

В нарочно писмо до Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, сдружението за колективно управление на авторските права отнесе до нейното внимание неразрешен проблем от 2019 г. досега относно нелицензираното използване на филмова музика при кинопрожекции в салоните на „Кино Арена България“.

Ощетени

За този дълъг период киното отказва да заплати дължимото на авторите на музикални произведения възнаграждение, въпреки че осъществява дейност и прожектира в голям обем американска продукция. Изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров обръща внимание, че в Съединените американски щати тази неправомерна ситуация е невъзможна, като с тези си действия  „Кино Арена България“ пряко ощетява именно създателите на интелектуален труд от американската държава. От „Музикаутор“ са търсили съдействието на посолството след 3-годишни опити за разрешаване на казуса, след като Министерство на културата отказва да вземе отношение, а заведеното гражданско дело към настоящия момент е без резултат.

Нарушения

„Министерство на културата е правоприлагащ и проверяващ орган. Поради нехайство или тенденциозно и съзнателно се разпъва „чадър“ над „Кино Арена“. Нарушенията продължават от години. Фактът, че след толкова много действия не можем да разчитаме на защита от държавата, която трябва да се грижи за спазването на закона, поставя авторите и издателите в изключително обезпокоително положение. Те практически остават освен без възнаграждения и без справедливост, защото докато институциите реагират, нарушенията продължават да се случват“, коментира пред „Телеграф“ Иван Димитров. „Музикаутор“ представлява 3000 автори, а в световен план над 2 500 000 чуждестранни творци, в това число репертоара на BMI, ASCAP и AMRA – трите най-големи американски организации.

„Телеграф“ се свърза и с Ирена Мазгалова от „Кино Арена България“ за тяхната позиция по темата, но до редакционното приключване на броя тя не бе получена. 

Лицензът за диджей – 80 лв. на ден

До края на януари диджеите ще могат да получат 10% отстъпка за годишен лиценз. Това е част от новите и по-гъвкави условия, включващи и по-ниски ставки, които предвижда тарифата на „Музикаутор“ за механично възпроизвеждане на музикални и свързани с тях литературни произведения от диджеи. Новата тарифа е утвърдена от Министерство на културата в края на ноември миналата година, но отчисленията по нея влизат в сила от първи януари 2023 г. Условията по новата тарифа предлагат по-добри възможности за плащане на лиценз, които покриват както еднократни, така и сезонни ангажименти. С нея лицензът за диджеите излиза по-евтино, отколкото при предходната тарифа, като за един ден той струва 80 лева, за три месеца – 160 лева, за шест месеца – 240 лева, а за цяла календарна година – 320 лева, и може да бъде платен еднократно или разсрочено