2

Б едните са си добре, ние дори не знаем кого наричаме беден. Може би бедният е онзи, който търси най-изгодно да се нахрани, да плати най-изгодно сметките си, но няма ли такива и сред богатите?!

Бедните имат повече усмивки от богатите, което ги прави моментално по-богати. Те имат задружност, те имат посока, а ако нямат такава, се наслаждават на пътя, който извървяват. Път бавен, понякога заобиколен. Богатите се надпреварват, защото там размера на яхтата, на имота, на „долуподписаният“,  на напазаруваното винаги е обратно пропорционален на самочувствието им.

Не познавам хипер спокоен със себе си богаташ, който да не говори само за автомобила или за пурите си. Богаташът пръска по пет хиляди евро за шампанско, което не пие, но с което се пръска на плажа. За справка - някои заведения в Сен Тропе. Този богаташ нека да го духа. Богаташът, или нека официално го наречем псевдобогаташ, поръчва салати за по сто лева и оставя бакшиш за една заплата на скромно семейство. Ще кажете - негови са си, да ги харчи както желае! Но аз не казвам да не ги харчи, само казвам, че такъв човек трябва да го духа, заради отместената си точка на мислене, поведение и консумиране. Да го духат, защото те първи извръщат глави пред подадената ръка и подвитото коляно на някой сиротник.

Има много бедни с пълни портфейли, които насичат живота си от старание да блеснат, да превъзхождат и унизяват околната среда с присъствието си. Не е добре това и не бива да се толерира подобна простащина, когато тя се превърне в такава.

Богатите хора по света са лицемерни, но са акуратни в старанието си да не се набиват на очи. Набиват се на очи онези с модерни автомобили и тях ги познават по издадения навън лакът, пура и силна музика.

В Лондон, където живея, може да видите много малко ягуари и бентлита, петорно са вероятно по улиците на София.

Снобизмът става втора природа на хората, като това е не само неизбежно но най-вече седи въпросът - необходимо ли е и в какво ще се изроди.

Адресите на добрия вкус сменят манталитета си и така на съседна маса може да имате група, притежаваща всички атрибути на лукса, които още не е изплатила и друга на хора, наясно със себе си, финансите и самочувствието си. Но без да ги показват.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!