0

М ного купешки думи се навъдиха в последно време а да ги произнесеш изисква не само подпомогнати джуки, но и да си сноб в червата си.

А относно думата фастинг, черва си трябват. Какво значи фастинг и защо да не произнасяме българския еквивалент на думата. Вари го, печи го, фастинг чисто и просто означава глад за определен период. Но как да кажеш на приятелката си по джип, че гладуваш - ще те ореват - О, сиромашката, о, горката, о, недохранената. Но фистинг си е едно модерно усилие, с което се споделя чиста проба снобизъм дотолкова, че да си хем гладничка, хем умничка в очите на съседката ти по Гучи, например.

За сведение на „посрещачите“ нека кажа, че това „периодично гладуване“ е било предложено на вярващите още от Дънов, а ако се поровя малко, ще намеря цитати за същото и в други религиозни книги. Спомням си гладолечението на Лилия Ковачева, продължено предполагам впоследствие от Емилова.

Така, че фастинг, фаст фууд (бърза храна), джънк фууд (хранителни боклуци), тагвам, форуърдвам и прочие само подчертават словесното ни безсилие и усилието на обществото да изглешда шик.

Притеснявам се да не би някой в претенцията си да не реши да каже фИстинг вместо фАстинг, защото работата ще стане дебела, а и до известна степен болезнена. Защото едното влиза през устата, а другото от противоположния вход. Зависи кой за какво използва отвърстията си, но думите, думите, те са нашата идентификация и трябва да ги опознаем. Нещо като хипотеза и хипотенуза или като вица за онези блондинки, които се питат как е по- правилно да се произнесе - ИраН или ИраК, като в онзи виц за блондинките... Аз винаги отговарям не без чувство за хумор, че правилният отговор е... ИраКли.

Иначе ако трябва да се върна към различните форми на хранителни режими, то нека се посмеем и на житния, приписван на Петър Дънов. Да, но това са предписания в други години, за друг начин на живот и друго мислене. Най-вече, мислене на религиозни хора, които са съчетавали гладуването или определени хранителни норми с вярата си, с немотията си, с отбелязване Господните повели. А фастинг днес е просто една дума, житният режим е тема за маса или постове в социалните мрежи. Иначе, просто си фаствай вкъщи, изглеждай добре, не си поствай паничката с жито и не използвай думи, които в твоите уста могат да звучат нелепи. А и де се е чуло и видяло човек да се хвали с диетата си, да, може да бъде дадена за пример, но серозните изражения, които си придават някои дами, говорейки за фастинг изглеждат така, сакяш в момента им правят... фистинг.

Момичета, просто правете като англичаните, говорете за времето, за чая си в пет или просто, както вече им се налага - защо бяха толкова наивни да се разделят с Европа. Пък и прочетете някоя книга! Нямам предвид книгата (ако изобщо има такава) "Как да си направим фастинг, за да се поберем в новия си джип". Олеквате, в прекия и преносен смисъл на думата. Алилуя!