0

П римата на българската естрада Лили Иванова е свирила на акордеон като дете.

И не само - изпълнявала е виртуозно едно от най-известните танга на доайена на популярната музика у нас Йосиф Цанков. Това разбра публиката на фестивала "Аполония", която се бе събрала на джаз концерта в негова памет в Созопол в сряда вечерта.

Бог

Секстетът на известния ни тромпетист Мишо Йосифов представи нови аранжименти на музика на Йосиф Цанков, а във формацията участва и внукът на музиканта Велислав Стоянов. Неговият баща, ветеринарен лекар, работел преди години в Делиормана. Там ветеринарят е нещо като бог. След всеки спешен случай, когато спасявал животно, се правела софра и се викал акордеонист, който да изсвири танго от Йосиф Цанков. Когато музикантът бил зает, ролята поемала 11-годишната тогава Лили Иванова, която изпълнявала чудесно известната мелодия. По онова време бъдещият зет на Йожи нито знаел кой е авторът на тази музика, нито подозирал, че един ден ще се ожени за дъщеря му.

Спомени

Малко известен е фактът, че Йосиф Цанков е създал най-популярните танга у нас преди 9 септември. Музиката му от този период е залегнала в основата на концерта "Интимно с Йожи", който чухме на "Аполония". Тя е част от цикъла "Срещи с деди Йожи", който в последните години организира внукът му. Вили не познава дядо си, той се ражда пет години след кончината на композитора, който си отива твърде млад - едва на 59 години, през 1971 г. Но целият му живот преминава в семейни спомени за легендарната личност. Йосиф Цанков произхожда от известни габровски фамилии и се ражда в Русе през 1911 г. Възпитаник на Робърт колеж в Цариград, той свободно владее няколко езика. Преди Девети е бог на популярната музика, създава огромен брой пиеси, песни, танга, няколко оперети. Бил е представител за България на "Лондон рекърдс"- днешната Би Би Си. Има легенда, че негово танго, издадено на винил от "Лондон рекърдс" е било любима песен на британските войници на фронта по време на Втората световна война. Слушали я всяка сутрин в 9 часа по радиото. След 1944 г. Цанков е забранен, защото е "буржоазен". Постепенно успява да получи работа в тогавашното студио за грамофонни плочи, което после става "Балкантон". Продължава да пише песни, като създава един от най-големите хитове за изгряващите тогава звезди - Мими Николова, Маргрет Николова, по-късно Лили Иванова, Йорданка Христова, Емил Димитров. Негова е "Събота вечер" на Лили, както и "Повей, ветре" на Паша Христова, с която тя печели "Златният Орфей".

Примата опъва акордеона от дете.

 Примата опъва акордеона от дете.

Внукът на Йосиф Цанков и групата му изнесоха концерт с музиката му на Аполония.

 Внукът на Йосиф Цанков и групата му изнесоха концерт с музиката му на Аполония.