0

Х итовият мюзикъл "Евита" от Андрю Лойд Уебър гостува на сцената на Народен театър "Иван Вазов" на 6 юни.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на безсмъртния хит Don't Cry For Me Argentina и наградената с „Оскар“ песен You Must Love Me от филма с Мадона. В главната роля на първата дама на Аржентина Ева Перон ще се превъплъти талантливата Керана, която зрителите гледат всяка неделя в предаването на NOVA “Като две капки вода“, а Стефан Вълдобрев ще се изяви на сцената като революционера Че Гевара - основен критик, но и вътрешен глас на главната героиня.

Срещи

Диригент на "Евита" на Държавна опера – Пловдив, е американският възпитаник Константин Добройков, който познава спецификата на жанра от Бродуей и с голям успех подготви заглавията "Човекът от Ла Манча", "Исус Христос Суперзвезда", "Коса" и "Мария от Буенос Айрес". Режисьорът Нина Найденова дълго изучава историческите факти за Ева Перон - превърнала се в мит за Аржентина, еднакво силно обичана и силно мразена. Подходът й изследва "Славата" като амбиция, мисия, оръжие, протест и фанатизъм. За постановката на Опера Пловдив аржентинското посолство в България съдейства да се използват автентични фотоси и кадри от живота на Ева Перон - нейните срещи с работници, пламенните й речи от терасата на президентството (или Розовата къща), пилеенето на пари, пътуванията до Европа, процесиите за нейното погребение... Документалните материали умело са вплетени в сценографията чрез мултимедията на визуалния артист Никола Налбантов. В останалите роли ще видим още Георги Султанов, Марк Фаулър, Мелинда Христова. Хореограф е Боряна Сечанова, а сценографията е дело на Елица Георгиева. Автор на костюмите е Николина Костова-Богданова, а в представлението участват хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.

Сюжет

Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър е съставен само от музикални номера без говор между тях, което поставя предизвикателства на хора и балета на Опера Пловдив. Изпълнителите имат сценична задача бързо да се преобразяват от скърбящо население, пеещо Реквием за Евита в бунтовнически маси срещу политическата класа, от аржентинска надменна буржоазия във военна хунта. Естествено, всичко това е гарнирано със завладяващо танго, поставено от хореографа Боряна Сечанова, чиито последни проекти са танците в мюзикълите "Да пееш под дъжда", "Моя прекрасна лейди" и "Кабаре".

Сюжетът е може би най-сполучливото претворяване на живота на Мария Ева Дуарте Де Перон – втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон, първа дама на южноамериканската република за шест години до ранната й кончина на едва 33 години през 1952 година. Mюзикълът с безсмъртния хит Don’t Cry For Me Argentina и наградената с Оскар песен You Must Love Me от филма с Мадона и Антонио Бандерас се играе над 40 години на Уест Енд Лондон и Бродуей САЩ и е преведен на над 14 езика. С това той се нарежда сред най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър в световен мащаб заедно с „Исус Христос Суперзвезда“, „Фантомът на операта“ и „Котки“. Получил е три награди „Тони“ – най-престижното отличие за мюзикъл в САЩ.