0

П арламентът ще оживее на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ по време на седмите награди „Златен Кукерикон“, които ще бъдат връчени на 7 април - датата, на която Сатирата ще отпразнува и 66-ата годишнина от създаването си.

Тема

Ко-водещи на церемонията ще са Калин Сърменов и Александра Сърчаджиева, а основният водещ е Божидар Мицев. Той е млад и обещаващ актьор от последния клас на Стефан Данаилов. „Темата е „Долу народът! Да живее народът!“ Крайно политическа е темата. Действието се развива пред парламента и в основата е това, че България печели „Гинес“ за това, че в един и същи ден има 11 различни протеста. Страната с най-много протести от глава на населението за ден“, разказва пред „Телеграф“ директорът на Сатирата Калин Сърменов.

„През цялото време сме пред парламента и цялата церемония по връчването на наградите ще бъде един голям протест. Всеки протестира за каквото му дойде на акъла. Примерно Тити Папазов протестира защо има хора, които се усмихват, а всички трябва да пречат. Любен Дилов протестира за това, че в българския език не са махнати „ш“ и „ч“, звуци, които затрудняват изговора. Има и един Космонавт, който е северно южен македонец, който чака своята ракета през цялото време да отлети“. С интерес го питаме дали и самият Сърменов ще протестира за нещо, а той категорично отговаря: „Аз нямам протести! Аз ще продавам флагчета и свирки. Ще използвам протестите за лична изгода, да продам това, което е останало от миналата година като знаменца и т.н.“, допълни той. 

Номинации

В номинациите за наградите в категорията „Мъжка роля“ един срещу друг се изправят Ненчо Илчев за ролята на Мъжа в постановката „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд в ДТ – Пловдив, Руслан Мъйнов за ролите му в постановката „Градска легенда“ от Алексей Клас в ДТ „А. Будевска“ - Бургас, и Христо Бонин за ролята на Мъжа в постановката „Срещи в сряда“ от Валентин Красногоров на Театър Бонини.

При жените конкуренцията е между Мария Сапунджиева за ролята на Мери в постановката „Ревност“ от Сам Бобрик на ДТ „А. Будевска“ и ТК „Вива Арте“, Мая Бежанска за ролята на Г-жа Мускат в постановката „Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар, ДТ „С. Огнянов“-Русе и Светлана Бонин за ролята на Фифа в постановката „Срещи в сряда“ от Валентин Красногоров на Театър Бонини.

Номинациите за „Млада надежда“ са за Ивана Керанова за ролята на Мария в постановката „Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар, ДТ „С. Огнянов“-Русе, Илина Илиева за ролята на Пък в постановката „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, и Станислав Кондов за ролята на Франсис в постановката „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре в ДТ „Ст. Бъчваров“ - Варна. За „Режисура“ се борят Борислав Чакринов за постановката „Ревност“ от Сам Бобрик на ДТ „А. Будевска“ и ТК „Вива Арте“, Елена Панайотова за постановката „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, и Ивайло Ненов за постановката „Лилиом Легенда за любовта“ от Ференц Молнар, ДТ „С. Огнянов“-Русе, а за „Спектакъл“ „Ревност“ от Сам Бобрик на ДТ „А. Будевска“ и ТК „Вива Арте“, Дебело прасе“ от Нийл Лабют на Младежки театър „Н. Бинев“ и „Суматоха“ от Йордан Радичков на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора. Награда на името „Георги Калоянчев“ се присъжда на Нина Димитрова за трите творчески десетилетия на Театър „Кредо“.