0

Н а 16 август се навършват 45 години от смъртта на една от най-големите легенди на музикалната сцена въобще, икона за няколко поколения и истинска светиня в САЩ - Елвис Пресли. Кралят на рока умира на 16 август 1977 година.

Той е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Пресли е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век.

Семейството губи неговия брат близнак при раждането и като единствено дете Елвис расте дълбоко привързан към своите родители, особено към майка си. Според неговите думи именно в нейна чест той влиза за първи път в известното студио Sun Records през август 1953, за да запише две песни като подарък за нея. Но най-вероятно още тогава в него се е прокрадвала надеждата, че ще бъде забелязан с гласовите си възможности и затова е избрал това доста реномирано и скъпо платено студио.

Шефът на Sun Records – Сам Филипс, го зърва за първи път, отбелязва си неговия талант, за да го потърси няколко години по-късно.

През това време Елвис припечелва пари като шофьор на камион и опитва да пробие на други места, но е отхвърлян постоянно поради липса на качества.

По това време Филипс се опитва отчаяно да намери бял мъж, който да може да пее като чернокож, и след известно време решава да пробва Елвис. Макар записите първоначално да не вървят, в крайна сметка Елвис се развихря и когато първото му парче That`s All Right се завърта след няколко дни по радиостанциите, развълнуваните слушатели започват да звънят, за да разберат кой е този толкова талантлив чернокож изпълнител.

Толкова години след кончината на легендата, той продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. 

Туристите, които посещават Грейсленд, имението където краля на рока умира, са около 600 хиляди на година.

Факт е, че той промени популярната музика завинаги.

“Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определи музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката". 

Проблемите му обаче започват с раздялата с жена му Присила през 1972, която дълбоко го наранява. Въпреки това, през 1973 неговият концерт Aloha From Hawaii става първият концерт излъчван за милиони зрители по света по сателит.

Американският президент Ричард Никсън и рокендрол музикантът Елвис Пресли се ръкуват по време на среща в Белия дом, Вашингтон, 21 декември 1970 г.

 Американският президент Ричард Никсън и рокендрол музикантът Елвис Пресли се ръкуват по време на среща в Белия дом, Вашингтон, 21 декември 1970 г.
gettyimages.com

Елвис все още е на върха и всяка година прави все повече концерти, но упадъкът му е очевиден. След като разводът е завършен, той започва да взима повече наркотици, които макар предписани в началото от лекар заради депресията му, влошават здравето му значително.

Все по-често в следващите години Елвис се появява на изпълненията си неадекватен и почти без възможност да изпълни правилно хитовете си. С напрежението, което му оказват продуценти и фенове, той се справя чрез успокоителни и приспивателни.

Някогашният секс символ е надебелял и е изгубил обаянието си, често припада от злоупотреба с медикаменти, а когато на 1-ви август 1977 излиза книга, написана от бившите му бодигардове и приятели, посветена на неговата зависимост към наркотиците, това вече го притеснява сериозно и той се опитва да я спре от печат.

Елвис Пресли бива хранен със сватбена торта от булката си Присила Бюлио в хотел Aladdin, Лас Вегас

 Елвис Пресли бива хранен със сватбена торта от булката си Присила Бюлио в хотел Aladdin, Лас Вегас
gettyimages.com

Само две седмици по-късно тогавашната му приятелка го намира припаднал на пода в банята си, а лекарите не успяват да го върнат към живот.

И все пак, до днес смъртта му остава неясна. Двамата лекари, които правят аутопсията, правят противоречиви заключения за смърт след свръхдоза успокоителни и приспивателни, които са задействали неговите сърдечни проблеми и може би са довели до удар. 

Единият от тях е личният му лекар, който само през 1977 до смъртта му му предписва общо 10 000 броя различни хапчета, заради което по-късно правата му са спрени.

Оттогава досега много от феновете му виждат конспирация и търсят истината за бързото угасване на една от най-големите световни звезди в историята. 

13 февруари 1968 г.: Елвис и Присила Пресли с дъщеря си Лиза Мари, родена на 2 февруари

 13 февруари 1968 г.: Елвис и Присила Пресли с дъщеря си Лиза Мари, родена на 2 февруари
gettyimages.com

Най-вероятно обаче неговата смърт, както на друг гений на своето време – Джон Ленън, ще остане обвита в загадъчност и въпроси завинаги, защото никое обяснение не е достатъчно за загубата на такава голяма личност на толкова млада възраст.

В памет на краля ви представяме любопитни и малко известни факти от живота му.

- По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в световната историята.

- Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.

- По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него.

- До около 20-тата си година Елвис е с руса коса.

- През 1954 г., докато записва дебютните си песни в студио “Сън”, Елвис се явява на прослушване за квартета “Songfellows”, но не го одобряват.

- На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.

- Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.

- Елвис е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на бившия американски президент  от 70-те Джими Картър.

- Когато Елвис открива, че жена му Присила има връзка с Майк Стоун – инструктор по карате и техен семеен приятел, побеснява и заявява: “Има твърде много болка в мен… Майк Стоун трябва да умре.” По-късно, вече успокоен, казва на бодигарда си Ред Уест: “Да оставим нещата така. Може би убийството е твърде крайна мярка.”

- Елвис е имал черен колан по карате. Той се запалва по бойните изкуства през 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Черния си колан получава през 1960 г. преди завръщането си в Щатите. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.

17 декември 1958 г.: Елвис Пресли във военна униформа по време на службата си като американски военнослужещ в ученическия лагер Grafenwoehr, Германия

 17 декември 1958 г.: Елвис Пресли във военна униформа по време на службата си като американски военнослужещ в ученическия лагер Grafenwoehr, Германия
gettyimages.com

- Извън Щатите е изнасял само пет концерта – всички те са в Канада през 1957 година. Малко преди смъртта си започва да организира европейско турне.

- Елвис е изключително лаком дори преди да натрупа килограми в последните години от живота си. В началото на кариерата си той заявява в интервю за списание “Country Song Roundup”, че може без проблем на едно ядене да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка.

- Членовете на британската група “Лед Цепелин” били големи фенове на Елвис и имали огромно желание да се срещнат с него. През 1973 г. това най-неочаквано се случило в хотел в Лос Анджелис. Момчетата от “Лед Цепелин” останали безмълвни от изненада, но Елвис се приближил до тях и разменил часовника си за 5 хиляди долара с този на басиста на групата Джон Пол Джоунс, на който имало снимка на Мики Маус. От този момент нататък музикантите от групата имали запазени места на първия ред на концертите на Елвис.

- Пресли е колекционирал мраморни статуи на Венера Милоска и Жана д’Арк.

- През 1973 г. Елвис подарява на боксьора Мохамед Али бяла роба за 10 хиляди долара, на чийто гръб са избродирани думите “Шампионът на народа”. Али е трогнат и носи робата по време на първия си мач с вечния си съперник Кен Нортън. Във втория рунд Нортън чупи челюстта на Али, а после го побеждава. Мохамед се заклева никога повече да не носи бялата роба, но остава близък приятел на Елвис.

- Елвис е бил страстен колекционер на оръжия.

- Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).

- През 1982 г. имението Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара.

През тази година излезе и биографичния музикален драматичен филм за живота на рок легендата "Еливс". 

Във филма участват Остин Бътлър в ролята на Елвис Пресли, Том Ханкс, Хелън Томсън, Ричард Роксбърг, Оливия Деджонг, Люк Брейси, Наташа Басет, Дейвид Уенъм, Келвин Харисън мл., Хавиер Самюъл и Коди Смит-Макфий.