0

П ринцеса Шарлот е готова да наследи едно от най-емблематичното бижу на принцеса Даяна - тиара, която тя носеше в деня на сватбата си с Чарлз преди повече от 40 години.

Според източници от двореца, тъй като Шарлот е най-голямата от внучките на принцеса Даяна, тя ще е първата посочена, когато стане въпрос за разпределяне на вещите на покойната принцеса. Дъщеричката на Хари и Меган - Лилибет е второто момиче в кралското семейство.  

През 2021 г. вътрешен човек, близък както до Кеймбридж, така и до семейство Спенсър, разкри, че когато Шарлот навърши пълнолетие, осемгодишното дете ще има право да избира бижутата, собственост на двореца. 

За най-желаният предмет от колекцията - тиарата на Спенсър - в момента се грижи за по-малкия брат на Даяна граф Чарлз Спенсър, който живее в семейното имение Алторп. 

Говорейки за наследството пред изданието GoodToKnow , кралският източник заяви: „ Уилям е близък с чичо си и го е попитал дали въпросната тиара на майка му може да бъде дадена на Шарлот някой ден. Уилям е напълно наясно, че графът има свои дъщери, но двамата са се съгласили, че емблематичното бижу на Даяна принадлежи на първородната й внучка“.

Междувременно втори вътрешен човек също обясни, че Шарлот е „замаяна от вълнение“ заради наследяването на бижутата на Даяна. “Шарлот знае всичко за своята „баба Даяна“ – в края на краищата Даяна е едно от средните й имена. Тя също е виждала снимки, на които баба й носи тиарата. Шарлот е повече от наясно, че е принцеса”. 

Известната тиара на Спенсър, носена от Даяна на сватбата й с сегашния крал Чарлз през 1981 г., е проектирана от Garrard & Co през 30-те години на миналия век и е изкована с други бижута, притежавани от семейство Спенсър. Централната част на тиарата е във формата на сърце, което е сватбен подарък за бабата на Даяна от лейди Сара Изабела Спенсър - леля на 7-ия граф Спенсър.

Тиарата също е частично направена от сватбен подарък, даден през 1919 г. от лейди Сара Спенсър на лейди Синтия Хамилтън, бабата на Даяна, за брака й с виконт Алторп. Зашеметяващата тиара е била в семейството на Спенсър почти век преди кралската сватба и е била носена на сватбите на двете й по-големи сестри, лейди Сара Маккоркудейл и лейди Джейн Фелоуз.

Освен желаната тиара на Спенсър очаква се принцеса Шарлот да наследи някои от безценните бижута на кралицата. Шестгодишното дете ще получи тиарата Владимир, която съдържа изумруди от бабата на кралицата, кралица Мери, която струва около 10 милиона британски лири.