0

Д еян Неделчев стартира музикалната си кариера, когато е само на 3 години. Помни, че от първия ден в детската градина опъвал въжето за скачане като микрофон и започвал да пее пред децата. 

“Пеех песните на Лили Иванова, но мисля, че дебютът ми беше с „Тумбалалайка“ на Грета Ганчева”, спомня си певецът. Музикалния талант и любовта към музиката смята, че е наследил от своята майка. „Тя много е мечтаела да стане певица, имала е глас, но баща ми е бил напълно против и така тази нейна мечта е пропаднала. Мисля, че и баба ми по бащина линия беше доста артистична, така че от тях съм го взел“, размишлява Неделчев.

Награда

Роден в Русе в края на 7-те, преподавателят по фагот Владо Димитров от Русенското музикално училище го открива и сформира с него и 2 момичета ВГ „2 плюс 1“ към Дома на моряка. Там той пее  до 1982 г., когато отива войник в Елхово. През същата година печели и първата си награда, която е поощрителна, в конкурса „Млади таланти“ в родния му град Русе с песента „Заклинание“ на Петър Чернев. Така тръгва и неговият още по- професионален път в музиката - следват много награди и турнета. Казва, че музиката и до днес е най- голямото му вдъхновение. „На мен не ми трябва някаква друга по-специална муза, за да творя. Самата музика ме изпълва и е моята най-голяма мотивация.  Спомня си, че винаги му се е искало да бъде известен  и дори днес, когато го спират за снимка по улицата, се радва. „Хората ме харесват и ми се радват. Спират ме често по улицата искат да се снимаме, харесва ми, приятно ми е”, разкрива той.  

Хит 

“Обич за обич” се превръща в най- големия хит на Деян Неделчев. Песента печели наградата на Съюза на българските писатели в радиоконкурса „Пролет 1989“ и е включена в класацията „500 най-велики песни на България“ на БГ радио. Въпреки богатата му дискография и сериозното му творчество от 2010 година прави хумористични и саркастични песни, в които влага ирония и към себе си, и към някои неща в обществото. „Тръгна от „Икебаната“ и провокира появата и на други такива песни. Това е моят бунт, аз съм човек бунтар, който не обича да стои на едно място. Ще продължавам да правя такива песни, ще продължавам да осмивам ежедневието и простия народ”, обяснява Неделчев, който, след като изпява песента „Икебаната“ получава същия прякор. Признава, че това не му допада. Хората харесват провокативните му песни, защото искат шоу, а той се определя като шоумен и може да им го даде. „Моята музика е за интелектуалци, аз не пея за простаци“, обяснява Деян.

Дуети

Деян не спира да твори. Почти всеки месец издава по една нова песен, а има и един куп нереализирани проекти. “Няма пари, за поп изпълнителите е доста трудно. Няма да тръгна да се моля на спонсори, за да правя песни”, споделя артистът. За половин година има записани 4 дуета с брат си. Песните дава само на националното радио и споделя в канала си в Ютюб. „Там съм събрал всичките ми песни. Там са и икебаната, гуменото пате, дъртака и още много други”, споделя той. Това да си поп певец обаче в България се оказва трудна задача и определя музиката освен като своя най-голяма страст също като хоби и професия. „Това е една много скъпа професия”, категорично казва Неделчев. 

Сватба

Макар и вече на 60, изпълнителят пази гласа и тялото си във форма на 40-годишно момче. „Често ме питат как съм успял да се мумифицирам така. Ами отговорът е лесен. Аз много се обичам и се грижа за себе си, за гласа си ежедневно, превърнало се е в рутина, нещо като миенето на зъби“, обяснява той. С много дисциплина и любов към себе си успява да изглежда като дете. „Аз съм буквално непораснало дете. Отказвам да остарея и затова изглеждам и се чувствам като на 40 години, дори много често ми дават по- малко. Според него освен ген и дисциплина има още един фактор, който го е съхранил, и това е, че не се е женил. „Това да гледаш жена и деца направо си е съсипия. Аз така и не се ожених, нямам деца, просто това не е моята мисия. И се чувствам добре. Не копая на нивата, нямам някакъв крайно уморителен труд и няма какво да ме състарява”, добавя той. Казва, че родът му е такъв младолик и добавя, че майка му, която е на 80, е с поне 15 години по-млада.

Ходи по 10 км пеша

Всеки ден Деян Неделчев намира време да ходи пеша. Между 8-10 км изминава всекидневно без значение къде, просто излиза и се разхожда. Казва, че движението е една от тайните на дългия и красив живот. Освен това той не пие, не пуши, не взима наркотици, което е много важно. „Пия по два литра вода ежедневно, обожавам  таратор и се храня предимно с постни ястия. Слагам много куркума почти във всичко и се научих да ям джинджифил. Пия само ако има повод в компания чаша вино или бейлис. Спя до 5 следобед, мен преди това не можете да ме намерите“, разказва за рутината си той. Всеки ден прави упражнения вкъщи, следобед си оставя 20 минути, за да загрее тялото с лицеви опори, коремни преси и разтяжка.

Знае всички столици в света

Деян Неделчев може да се похвали с това, че знае всички държави и столиците им наизуст. „Още от деца с брат ми бяхме умниците на класа, обожавахме географията и знаехме всички столици по света. Обожавам да пътувам, но нямаме такива финанси и засега гледаме екзотичните дестинации само по телевизията”, споделя певецът. Обиколил е почти цяла Европа покрай работата си и е живял и пътувал до много места по света. „Още 1991 г. заминахме да работим в Италия, после в Египет сме ходили по фестивали, след това живях в Южна Африка и накрая на Канарските острови, които си остават моята голяма любов”, разказва изпълнителят. Мечтае да пътува в Азия, иска му се да обиколи Тайланд, Камбоджа и Виетнам, но си признава, че Латинска Америка е неговата слабост може би и защото говори испански. Мечтае след време да успее да си купи някакъв имот на Канарските острови и да се установи там. „Все още имотите не са много скъпи там, искам да живея там до края на живота си“, споделя той.

Подариха му палто от непалска вълна 

Певецът отбелязал юбилея си в най-тесен семеен кръг в Русе. Празнувал с майка си, брат си и няколко свои приятели. Получил много подаръци и изненади. Негов близък приятел му направил уникална торта и духнал свещичките. „Много цветя, скъпи подаръци, мой приятел от Америка даже ми прати пари. Страхотно цветно палто ми купиха от непалска вълна с цветна качулка”, разказва той. 60 години са време за мечти, не за равносметки. Мечтае все още за много нови проекти. „За толкова кратко време се завъртя тази цифра 6, може би съжалявам малко за времето, в което живях, искаше ми се да бях в едно по-хубаво време, но не се оплаквам“, споделя той.