0

Ш оуменът Богдан Томов, който тази седмица беше рожденик, е изпял първия рап в България.

Песента „Ден“ е написана от композитора Стефан Димитров през 1986 г. и влиза в дългосвирещата плоча на певеца. „Текстът леко го направихме като речетатив, да не кажат „Това е по американски“.

Още тогава гениалният композитор Стефан Димитров направи рап по този начин, който дълги години след това стана модерен – да се рапира, но и да има мелодичен припев. Това стана 30 г. преди рапа да престане да бъде караница, да се разбира и да има по-дълъг живот, ако има една музикална подложка“, разказа пред „Телеграф“ Боби.

Фото Мексико

Днес той е признат от музикалната гилдия за цар на селфито, обаче това е като че ли предопределено, тъй като една от първите песни, които е записал, се нарича „Фото, моля“. Ето и историята й: „През 1984 г. Иван Тенев ми написа този текст за фотографа, който помнех като дете, викаха му „Фото Мексико“. Тя стана грандиозен хит, без да е излъчвана много. Клипът на бургаския конкурс беше направен от Ласка Минчева, взе награда от него и ако първото и второто място не се помнят, тази песен остана. Практически винаги се съсредоточавах песните ми с няколко слушания да стават хит. Винаги избирах текстовете да са леснозапомнящи, мелодията да ти остане в главата и най-важното – живото представяне“.

Нюанс

Богдан Томов е един от малкото ни изпълнители, които от самото начало на кариерата си, та чак до ден днешен работи с един и същ озвучител. „Той долавя промяната на моя нюанс и подготвя правилната песен. Не се притеснявам да кажа, че съм продукт на авторите на песните ми, на озвучителя, на целия ми екип. Това според мен прави артиста по-сигурен на сцената, по-самоуверен, а тези неща публиката ги разбира. Обичам да се наслаждавам на контакта с публиката, да забавлявам хората, да виждам очите им и да изпълнявам всяко тяхно желание“, обяснява певецът. Освен на музикалната сцена, той е известен и от тв екрана като водещ, режисьор на шоупрограми и мениджър на свои колеги. „Шест месеца по-рано съм наясно какъв ще е декорът на сцената, списъкът с артистите, редът на песните и когато видя всичко това реализирано, се чувствам удовлетворен. Моите програми са много динамични, няма скука и доста сериозни колеги в бранша са признавали, че са най-хубавите“, доволен е Боби.

Случайно сако го направи водещ на „Музика безкрай“

От тази есен Богдан Томов е водещ на предаването за хитовете през годините „Музика безкрай“ по БНТ 1. Пред „Телеграф“ той разкри, че летящият му старт се дължи на едно случайно сако. „Още за предишния сезон ме каниха като певец.

И сега, като отидох да представя песните си, нямаше сценарий, казаха да импровизирам и толкова им хареса, че ме поканиха за постоянен водещ“, сподели Боби.

Той е впечатлен от танцьорите от балет „Веда джуниър“, които приели съвсем безпристрастно песните му, създадени много години преди те да са били родени.

„Доволен съм от модерния им прочит и не откъсвам очи от тях, когато репетират“, допълва водещият.

Той иска да похвали и екипа: „Режисьорът Станислав Терзиев идва много подготвен, два пъти максимум се снима една песен. Продуцентът, редакторът... всички са като войници в хубавия смисъл на думата. В казармата не съм виждал толкова подготвени хора. Истинско ниво на професионализъм и се работи с лекота“. За читателите на вестника издаде, че в следващите броеве ще видим рециталите на Кичка Бодурова, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, а ще има и специално предаване с миксове.

„Аз участвам с най-новата си песен „Светъл ден“ на композитора Любомир Дамянов“, каза още Томов.