0

П очиталите на любимите комици Васил Василев–Зуека и Мая Новоселска ще могат да ги видят като студенти отпреди 30 г., разкриха пред „Телеграф“ от театралната академия.

Кадри от техните първи стъпки на сцената ще бъдат показани в 28 пана в изложба по случай 65-годишнината на Театър НАТФИЗ. Тя ще бъде открита на 18 юли пред Народния театър в галерия на открито-Градска градина. Експозицията ще представи историята и настоящето на актьорското и режисьорското образование в НАТФИЗ.

QR код

Освен снимки от миналото ще бъдат показани и такива от бъдещето - на настоящите студенти и утрешни звезди на сцената и екрана. Сред тях има и кадри от последните спектакли на проф. Стефан Данаилов, които ще могат да се гледат от зрителите през новия сезон наесен. „60 години висше образование за куклен театър“, е първото от поредицата събития, с които академията ще отбележи двете чествания. До края на годината са предвидени още майсторски класове, конференции, кръгли маси и, разбира се, премиери. Експозицията може да бъде разгледана от жителите и гостите на София до 2 август, както и на електронните платформи на НАТФИЗ. Всяко от изложените пана интегрира архивни и съвременни кадри от реализираните на учебните театри спектакли, включително QR код, който отвежда до по-обстойна и разнообразна информация.

Премиера

Театралният сезон ще бъде открит с премиерата на „Нощ на мюзикъла“ и тези на двата проектни спектакъла – „Грозният“ от Мариус фон Майенбург и „Лицата на Хенрих IV“ по Луиджи Пирандело. До декември на голяма сцена се очакват и „На дъното“ по М. Горки в постановка на д-р Антон Угринов с класа на проф. д-р Атанас Атанасов и посветеният на 190-годишнината от смъртта на Гьоте танцов спектакъл „Горски цар“ в постановка на проф. д-р Петя Цветкова. От предходния театрален сезон в репертоара на Театър НАТФИЗ ще останат „Вишнева градина“ и „Екстази“ на класа на проф. д-р Атанас Атанасов, „Лазар и Иисус“ и „Иванов-Барабанов“ на възпитаниците на проф. Иван Добчев, „Дъх разстояние“ на класа на проф. д-р Петя Цветкова, както и две от спечелилите в категория „Най-добро представление“ на наградите „НАТФИЗ Най-най-най“ заглавия „Бесове“ и „Peter Gynt“. Третият отличен спектакъл „Пук“ ще продължи да се играе на сцената на Куклен театър НАТФИЗ заедно с „Любовта на Дон Перлимплин“ и очакваната през ноември „Бяла приказка“.