0

П риказният балет „Лукчо“ от Карен Хачатурян по известната книга на Джани Родари ще бъде представен от Пловдивската опера в зала „Азарян“, съобщават от НДК. Представленията са общо четири - на 13 и на 27 май, и поставят началото на инициираната от НДК идея за развитие на детски музикален театър във втора зала на НДК, с програма от адаптирани оперни, балетни и образователни спектакли за най-малките.

Ефекти

Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова, съобщава БТА. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика. В него аристократичните плодове танцуват на палци, а веселите зеленчуци се характеризират с елементи от съвременния балет. Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които представят характера на танцуващите герои. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят персонажите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца. В историята, разказана в танц от международната балетна трупа на операта в Пловдив, главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение спрямо зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат.

Композитор

Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филми и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така „Чиполино“ (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.