0

Н ов тест на ракета от Северна Корея изправи на нокти съседните страни. Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли тази нощ изстрелване на балистична ракета със среден или по-голям обсег от покрайнините на Пхенян към японско море.

Тя е прелетяла около 1000 км., като според Сеул това може да е бил тест на нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, показана по време на парад през февруари. От съображения за сигурност, японското правителство нареди за кратко евакуация на жителите на северния остров Хокайдо. Спряно беше и движението на скоростните влакове и трафика по скоростните автомагистрали.

"Като се има предвид ролята на състоянието на тревога за своевременно информиране на обществеността за опасността от падащи предмети от ракети, издадохме предупреждение заради безопасността на нашите граждани. Това изстрелване е възмутителен акт, който ескалира провокацията срещу цялата международна общност, а поредицата от действия на Северна Корея, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, застрашава мира и сигурността на нашата страна и на международната общност", заяви Хирокадзу Мацуно, гл. секретар на кабинета.