0

В еликобритания обяви, че конкурсът за песен на "Евровизия" през 2023 г. ще се проведе в един от седемте големи града извън Лондон, след като Великобритания беше избрана за домакин на конкурса вместо разкъсваната от война Украйна.

Диджеят на Би Би Си Скот Милс обяви, че седем града са в краткия списък за домакинство на събитието, като всички те, с изключение на един, се намират в Северна Англия или Шотландия: Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд.

Окончателният избор ще бъде обявен през есента, след като градовете представят по-подробни оферти, съобщи Милс.

Украйна спечели последното издание на конкурса в Италия, а Великобритания зае второто място. Поради съображения за сигурност обаче, музикалното събитие няма да се проведе в раздираната от война държава.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи "Евровизия", изключи Украйна като страна домакин от съображения за сигурност, а правителството в Киев се съгласи на събитие, организирано от Обединеното кралство, с подчертано украински привкус.

Би Би Си ще продуцира най-голямото музикално събитие на живо в света, в което ще участват изпълнители от цяла Европа и Централна Азия, както и от Израел и Австралия.

"Чакахме 25 години "Евровизия" да се проведе в Обединеното кралство, така че (съм) много развълнуван", заяви изпълнителният ръководител на конкурса Мартин Йостердал в радиопредаване на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Вчера пък стана ясно, че нито една голяма зала в Обединеното кралство в момента няма свободни дати в събитийния си календар, за да бъде домакин на "Евровизия" през следващата година, съобщи Би Би Си.