0

И спанската изпълнителка на старинна музика Мара Аранда избра София за световна премиера на албума „Сефарад в сърцето на България“. Той събира старинни песни на испанските евреи-сефарати, намерили нова родина в българските земи.

Устната традиция на нашите сефарати никога не е организирана в музикален албум. Аранда, заедно с още петима изпълнители на средновековна музика от Испания, ще представи песните днес от 18,30 в залата на Консерваторията в София. Уникалнитя концерт е благодарение на усилията на Института Сервантес в София в чест на испанското председателство на ЕС.

Артистката и музиколожка Мара Аранда ще запише у нас част от репертоара за промотирането на албума в началото на следващата година. „Сефарад в сърцето на България“ е част от музикалния проект на Мара Аранда, „Географии на диаспората“, съставен от четири други заглавия, които събират музикалната традиция на севаратите на Балканите и в Средиземноморието - „Сефарад в сърцето

на Мароко“ (2017); „Сефарад в сърцето на Турция“ (2019); „Сефарад в сърцето на Гърция“ (2023) и „Сефарад в сърцето на Босна и Херцеговина“, който също е предстоящ проект.

Първите два албума в колекцията са отличени от Transglobal World Music

List като най-добър европейски албум на годината за 2017 г и 2019 г.