0

Б юст-паметник на композитора акад. Петко Стайнов ще бъде поставен в Борисовата градина, реши днес на онлайн заседание Столичният общински съвет (СОС).

Бюст-паметник на композитора акад. Петко Стайнов ще бъде поставен в Борисовата градина, реши днес на онлайн заседание Столичният общински съвет (СОС).

Петко Стайнов, незрящият майстор на тоновото изкуство, е признат за един от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил, се посочва в мотивите към доклада. Значимата му роля се определя преди всичко от неговото самобитно творчество.

Петко Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото изкуство у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институтът за музика към БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.

Проектът е изготвен от именития ни скулптор Валентин Старчев, художника Камен Старчев – негов син, и арх. Иван Аврамов чрез възлагане от страна на фондация "Петко Груев Стайнов".