0

Н якогашната морска вила на оперния гигант Николай Гяуров в Златни пясъци е превърната в хотел, съобщи сайтът bgnow.eu.

Морският пристан на световноизвестния бас, който почина през 2004 г., посреща туристи срещу минимум 150 лева на вечер.

Локация

Хасиендата се намира на метри от плажа и отдавна е продадена от неговите наследници – сина му Владимир, който е известен диригент, и дъщеря му Елена – актриса в Италия. Преди години въпросният имот бе залят от опустошителните вълни на морето и едва не пропадна в бездната пред него, но новите собственици са го реновирали напълно и вече печелят от инвестицията. През 70-те и 80-те години Гяуров често прекарва летата си край морето. Свидетели помнят как е прекарвал дълги часове в игри на тенис и карти с приятели интелектуалци в станцията на Международната организация на журналистите (МОЖ) на юг от курорта. Често гостувал и на Тодор Живков в резиденция „Евксиноград“, която се намира в региона.

Условия

Лятната къща на великия бас беше сред най-екзотичните постройки по Варненското Черноморие. Кацнала над самия красив плаж, оборудвана с всички екстри, дори с асансьор между дома и пясъчната ивица. Плажът под нея е известен с това, че преди застрояването на района бе активно използван нелегално от нудисти по времето на соца.

Продажби

Вилата на Гяуров е продадена скоро след смъртта му от наследниците му – деца и съпруга. Сред други ликвидирани имоти са и вилата в столичния кв. „Бояна“ в полите на Витоша. Същински архитектурен шедьовър, вилата се продаде за милиони. Малко преди сделката имотът с площ 940 кв. м и 3600 кв. м двор бе публикуван дори в каталога на американската агенция за недвижими имоти „Кристис“. Друг продаден емблематичен имот на Гяуров е апартаментът му на столичната улица „Христо Белчев“, където и до днес паметна плоча напомня за великия изпълнител.