0

В идинският журналист Лора Владимирова разказва за свое интервю и снимки с великата Лили Иванова преди половин век. Тя показа черно -бели фотографии от 1971 г., които са направени от видинския фотограф Яшар Алиев Яшаров. Една от снимките днес се съхранява в Държавен архив (ДА) Видин и е дарена преди години от съпругата на фотографа. Любопитното е, че снимката бе публикувана през 2020 г. в официалната Фейсбук страница на видинския архив по повод рождения ден на певицата, разказа за БТА Светлана Кръстева, директор на институцията. Черно-бялата фотография стана хит в социалните мрежи и  снимката бе видяна от над 10 000 потребители в интернет. Кратката  справка в масивите на архива за снимката е записано „Журналистката Лора Владимирова взема интервю от Лили Иванова при гостуването й във Видин на 5 март 1971 г. Снимка на фотографа Яшар Яшаров. ДА – Видин, фонд 1318, опис 1, а.е.13“.

Любопитно за историята е кой е фотографът? Яшар Алиев Яшаров е роден на 15 март 1922 година във Видин. Работил е като дърводелец-мебелист и при фотографа Цеко Петров, от който е научил фотографския занаят. През периода 1952-1973 година Яшаров е оператор и окръжен управител на държавното предприятие "Фотография". Умира на 15 декември 1978 година. Документите му са предадени безвъзмездно в ДА Видин от съпругата му Терзие Яшарова през 1993 година и през 2015 г. от дъщеря му. Дарението съдържа само 17 архивни единици от периода 1922 - 2015 г. По данни на дъщерята голяма част от документите на Яшаров са унищожени при продажбата на жилището му. Запазени са негови портретни снимки. Особено ценни са неговите снимки от  голямото наводнение във Видин от 4 март  1942 година, разказа Светлана Кръстева.

Снимката преди две години бе споделена и на официалната страница на  примата на българската естрада Лили Иванова и тя благодари от сърце за публикуването и пожеланията към нея.

За БТА журналистката Лора Владимирова, която днес е на 81 години, разказа, че винаги ще помни срещата си с певицата. През 1971 година  Лора Владимирова е журналист-редактор, а по-късно и завеждащ отдел „Култура“ в окръжния видински вестник "Червено знаме". За да може да направи краткото си блиц-интервю с известната вече естрадна певица Лили Иванова, тя обикаля заедно с нея и официална делегация цеховете на тогавашния новооткрит  Химически комбинат в дунавския град, който единствен в страната произвежда автомобилни гуми и полиамидни влакна, си спомня журналистката. В края на обиколката успява да вземе интервюто с певицата в кабинета на директора.

Владимирова споделя, че в деня на снимките председателят на Градския народен съвет на Видин по това време Георги Билярски първо приема и се среща със заслужилия артист Лили Иванова и след това кани нея и композитора Тончо Русев и Димитър Ганев, диригент на оркестъра на „Балкантон“, да разгледат  гордостта на видинската промишленост и на България - Химкомбината. След запознаването с цеховете на комбината, певицата изнася специален концерт за химиците в салона на предприятието.

От позицията на времето, днес, 51 години след случката, Владимирова си спомня: "Беше едно бързане, тичане на певицата и екипа й, придружаващите я партийни функционери и ръководители по цеховете на двата основни завода. Беше смешно и в същото време трогателно. Работниците искаха да говорят с нея, да я докоснат, да й се радват, да вземат автограф".

Снимките фотографътЯшар Яшаров прави именно в Химкомбината, в кабинета на директора, преди концерта й в обедните часове. На снимката ясно се вижда, че на челно място в кабинета е снимката на Тодор  Живков.

"Примата разговаря съвсем естествено с мен, задавах нормалните за едно интервю въпроси. Спомням си, че Лили Иванова каза, че много се радва да се срещне отново с видинската публика и че много харесва града и хората, защото видинската публика винаги я е посрещала топло и сърдечно. Тя е интелигентна, реагираща спонтанно и винаги много добре, бих казала - професионално“, посочи Владимирова.

"Поисках й автограф за читателите на вестник "Червено знаме" и тя, разбира се, го даде. В него написа „ Видин ми харесва със старинните си паметници, с новия облик. На всички, които обичат естрадната музика и специално на читателите на в. „Червено знаме“, пожелавам много радостни дни и повече любов към българската естрадна музика и всичко българско“, спомни си изтъкната видинска журналистка.

"Освен тази вече известна черно-бяла фотография, пазя още една, на която Лили Иванова дава автографа за вестника", продължи разказа си тя. Журналистката си спомня колко впечатляваща и ефектна е  била певицата - с минижуп,  с невероятно красив бял кожух, с бели ботуши, с черна коса и къса прическа. При това свое посещение във Видин  в края на февруари и началото на март 1971 г. Лили Иванова изнася четири концерта – пред работещите в Химическия комбинат и във видинската  Спортната зала „Фестивална“.

"Бяха невероятни концерти! Ето вчера, 51 години по-късно, в същата зала концертът на живата легенда на българската поп музика отново бе невероятен.  Много бих се радвала на още една снимка с нея и да имам личен автограф. Какво е за мен  Лили Иванова? Дамата на българската естрада. И един вълнуващ и незабравим спомен от моето интервю с нея, което ще помня до края на живота си, запазени снимки и автограф, изрезки от вестника, както и събрана колекция от всичките и издадени преди години грамофонни плочи", каза още Лора Владимирова.

В отдел "Краезнание" на видинската Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, където се пази пълното течение на в. „Червено знаме“, откриваме  от  1971 г. две публикации за изявите и четирите концерта на примата във Видинско.  В тях се описват и срещите на певицата и екипа й с представителите на местната и държавна власт по това време в дунавския град, творчески срещи с местната творческа интелигенция.  Текстът на дадения автограф от певицата, поради лошото качество на печата, отдавна е избелял и трудно се разчита. От публикациите на журналистите Лора Владимирова и Хари Яръмов научаваме подробности за срещите на примата с хората от Видин, както и за това, че  преди 1971 г. Лили Иванова е посещавала няколко пъти града и са правени записи и снимки на нейните първи песни и грамофонни плочи на фона на река Дунав и крепостта „Баба Вида“. Сред тях е обложката на плочата „Камино“, на която Лили Иванова е снимана на един от рововете на крепостта от известния български фотограф  Иво Хаджимишев.

Съвсем не е случайно, че половин век по-късно живата легенда на българската поп-музика Лили Иванова изнесе преди пореден впечатляващ и запомнящ се концерт във Видин. И тя отново затвърди своето мнение, изказано в далечната 1971 г. за видинската публика,  за която без преувеличение споделя, че с нея „ успява да установи един много тесен контакт по време на самото изпълнение, чувства как реагира публиката, как преживява поетичното и музикално настроение“.  Лили Иванова доказа за пореден път, че е един от най-големите български гласове и артисти за всички времена, обичан от публиката.