0

И стория като на Хамлет, разказана с повече кръв, много екшън и превърната в грандиозно зрелище – това е премиерният по кината „Викингът“.
Няма и призрак, поне не и на краля, както е в пиесата на Шекспир. Затова пък в ролята на предсказателката е самата Бьорк. И певицата се справя доста добре с нея.

История

Разказът във „Викингът“ е базиран на стари скандинавски сказания за истински исторически събития, произлезли в началото на Х век. Върху тях навремето и Шекспир прави своя „Хамлет“. Тук обаче не очаквайте философски разсъждения да бъдеш или не. По-скоро има екшън в стилистиката на „Конан“ с Шварценегер или „Гладиатор“ с Ръсел Кроу. Но с много повече кръв и смразяващо зрелище. Има предсказатели, вещици, шамани, които говорят с призраци или твърдят, че могат да влияят върху съдбата, има и едно смущаващо ято гарвани.


Действието във „Викингът“ се развива между Ирландия и Исландия. Проявяват се могъщи мистериозни сили и древни богове. Но преди всичко има устрем на един воин, който иска да отмъсти на своя чичо за убития си баща и отнетото кралство. Време е да покори съдбата си – както казват в трейлъра на филма.

Семейство

„Викингът“ разказва историята на младия принц Амлет, който е тласнат по пътя на отмъщението, след като става свидетел на убийството на баща си, загинал от ръката на неговия собствен брат – чичото на Амлет. За да сбъдне предопределението си и да се превърне в господар на собствената си съдба, Амлет трябва да преодолее много смъртни опасности, да се бие с вражески кланове и да се изправи пред могъщите и мистериозни сили от митовете и легендите на викингите, а накрая да се изправи срещу най-големия си враг – собственото си семейство. Амлет бяга от убийците на чичо си. Приет е от всяващите ужас воини берсерки и е отгледан в земите на наскоро създадената от варягите Рус. Израства безстрашен и готов за мъст. Съставя план и отива при роби в Исландия, а след това е откаран в двора на чичо си, който се е оженил за майка му. Чичото и майката имат свой син. Но Амлет има на своя страна вещица и предопределението на съдбата. Епично и зрелищно.

Звезди

Филмът буквално гъмжи от звезди. Бьорк е в ролята на предсказателката. Никол Кидман е кралицата и майка на Амлет. Итън Хоук е баща му, убит предателски. Аня Тейлър-Джой („Новите мутанти“, „Дамски гамбит“, „Вещицата“) е любимата на Амлет. Уилям Дефо е шутът и приятел на стария крал.
А главната роля на Амлет е поверена на Александър Скарсгард. Той е познат на зрителя предимно от сериала „Истинска кръв“, където бе сред основните вампири. Знаем го и от последния „Тарзан“ като отгледания от маймуни човек. Шведът е син на друга голяма кинозвезда – Стелан Скарсгард (барон Харконен в „Дюн“, ученият Селвиг от поредицата за Тор и Отмъстителите). Александър Скарсгард е известен със странностите си и с това, че не се притеснява да показва на публиката гола по-голямата част от тялото си. През 2016 г. на кинонаградите на MTV той се яви с папийонка, сако и по слипове. Тогава обясни, че искал да дойде без риза като Тарзан, но му казали, че трябвало да носи задължително сако, та решил да разкара панталоните си.
Много се говори за режисьора на „Викингът“ Робърт Егърс. У нас са давани и двата му предишни филма - „Фарът“ и „Вещицата“. А сега му се вещае светло бъдеще и с този филм. Някои дори го пращат да получава „Оскар“ догодина, но за това е твърде рано. Още повече че във „Вещицата“ Егъртс нарушава последната тенденция в холивудското кино да има тъмнокожи актьори в главните роли. Тук няма такива изобщо. А, както е известно, в един от новите сериали на „Нетфликс“ легендарният Ерик Завоевателя, популярен с русите си коси, ще бъде игран от тъмнокожа жена. Във „Викингът“ засега фантазията не е стигнала дотам, но ако Холивуд реши да му прави продължение, не се знае докъде ще се стигне.