Б огатата колекция от разнообразни ястия на Стоян и Лора от „Бон Апети” предлага и есенно изобилие, което лесно може да се прави и във всеки друг сезон. Ето няколко идеи, а останалото е въпрос на желание и интерпретация.
Още на 24kitchen.bg и bonapeti.bg

Свински джолан с намачкани картофи

Продукти:
3 1,5 кг свински джолан (без кожа)
3 200 мл бяло вино
3 4 с.л. соев сос
3 1 с.л. нишесте
3 1 глава лук
3 1 морков
3 2 стръка стеблена целина

За подправката:
3 1 ч.л. червен пипер
3 1/2 ч.л. пушен червен пипер
3 1/4 ч.л. лют червен пипер
3 1 ч.л. кимион на зърна
3 1/2 ч.л. семе от резене
3 1 ч.л. суха мащерка
3 1/2 ч.л. сух риган
3 1 ч.л. черен пипер на зърна
3 1 дафинов лист
3 1/2 ч.л. чесън на прах
3 1 ч.л. кафява захар
3 2 с.л. морска сол

За гарнитурата:
3 1 кг картофи
3 1-2 с.л. ретро горчица
3 1 ч.л. медена горчица
3 30 г краве масло
3 1 с.л. сушен див лук
3 сол на вкус
Приготвяне:
Счукайте в хаванче чесъна, червения пипер, морската сол, ригана, лютия червен пипер, кимиона, мащерката, черния пипер, семената от резене, дафиновия лист, пушения червен пипер и кафявата захар. Сложете джоланите в тава, залейте със соевия сос и овкусете с подправката. Натрийте добре. Оставете да престои поне 6 часа в хладилник. След това налейте виното и 200 мл вода. Добавете лука, моркова и целината, нарязани на едро. Завийте хубаво с алуминиево фолио и печете на 100 градуса за 10-12 часа. Извадете месото, прецедете течността и я сгъстете с нишесте, разтворено в малко вода. Върнете месото в тавата и го запечете на 200 градуса до златисто - за 10-15 минути. Обелете и нарежете картофите на едри парчета. Сварете ги в подсолена вода. Намачкайте ги с вилица и ги разбъркайте с двата вида горчица, маслото и дивия лук. Сервирайте месото с картофи и соса.

Плетени банички с пилешко

Продукти:
3 2 листа бутертесто
3 400 г пилешки пържоли от бут
3 100 г гъби
3 2 глави лук
3 1 скилидка чесън
3 150 г кашкавал
3 200 г заквасена сметана
3 50 мл зехтин
3 1 с.л. горчица
3 1 връзка копър
3 1 яйце за намазване
3 сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват в зехтина. Изваждат се от тигана и се нарязват на кубчета. В същия съд се запържват нарязаните на ситно лук и чесън. Когато омекнат, се слагат гъбите, обелени и нарязани на филийки. Месото се връща в съда, слагат се сметаната, горчицата, сол и черен пипер. Разбърква се добре и се сваля от огъня. Поръсва се с наситнения копър и настъргания кашкавал. Оставя се да се охлади леко. Бутертестото се разточва леко върху набрашнен плот. Разрязва се по средата по дължина с нож за пица, а след това се изрязват правоъгълници с размери около 20 x 12 см. Дългите страни на правоъгълника се нарязват като дебели ресни. По средата се слага от плънката и се покрива с ресните, като се застъпват и преплитат. Притискат се леко и се намазват с разбитото яйце. Подреждат се в тава върху силиконов килим и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.

Кълцани кебапчета със сирене на шиш

Продукти:
3 600 г свински врат
3 400 г телешка плешка
3 200 г овче сирене
3 1 ч. л. кимион
3 2 с. л. олио + за намазване
3 сол и пипер меланж на вкус

За чушковия сос:
3 8 печени червени чушки
3 1/2 глава лук
3 2 скилидки чесън
3 60 мл зехтин
3 1 ч. л. захар
3 сол на вкус
3 хляб с дебела кора
3 масло за намазване
3 самардала за поръсване

Приготвяне:
Накълцайте месото с нож на ситно. Овкусете го със сол, прясно смлян пипер меланж и кимиона. Каймата смесете с натрошеното сирене и олиото, омесете добре и оставете в хладилник за 2 часа. От готовата кайма оформете кебапчета и ги нанижете на шишове. Изпечете ги до готовност върху добре загрята плоча, намазана с олио. За соса накълцайте лука и чесъна и ги запържете в сгорещения зехтин, посолете. Прибавете печените чушки, нарязани на малки кубчета, налейте 100 мл вода и гответе под капак около 20 минути. Добавете захарта, разбъркайте и оставете на огъня без да похлупвате, докато сосът леко се сгъсти. Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на филийки, намажете ги с разтопено масло и ги запечете за около 10 минути. Поръсете ги със самардала. Сервирайте кебапчетата с хляба и соса.

Понички с крем сирене и солен карамел

Продукти:
за тестото:
3 400 г брашно
3 80 г пудра захар
3 50 г краве масло
3 10 г бурбонска ванилова захар
3 7 г суха мая
3 170 мл прясно мляко
3 1 яйце
3 1 щипка сол

За пълнежа:
3 375 г крем сирене
3 100 г пудра захар
3 кората от 1 лимон

За соса:
3 200 г захар
3 60 г краве масло
3 120 мл животинска сметана
3 1/4 ч.л. сол на люспи за овалване:
3 100 г захар
3 1 ч.л. канела

Приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, ваниловата захар, солта и яйцето. Млякото се затопля, в него се разтопява маслото. Маята се разтваря в затопленото мляко. Налива се при сухите съставки. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио. След това се разточва върху набрашнен плот. От него се изрязват кръгове, поставят се в тава и се покриват с кърпа, за да не изсъхват. Оставят се да втасат повторно. Пържат се на маслена баня да готовност и златисто. Охлаждат се. Крем сиренето се смесва със захарта и настърганата лимонова кора. Сместа се прехвърля в пош и с нея се пълнят поничките. Захарта за соса се карамелизира, налива се сметаната, щом карамелът се разтвори, се отстранява от котлона и се добавя маслото, сипва се солта. Бърка се за да се разтвори. Охлажда се. Напълнените понички се потапят в соса, поръсват се със смес от канела и захар и се гарнират с останалия карамелен сос.

Обърнат царевичен кейк с домати

Продукти:
3 450 г кисело мляко
3 250 г царевично брашно
3 120 г краве масло
3 2 яйца
3 2 червени домата
3 2 стръка мащерка
3 1 ч.л. бакпулвер
3 1 ч.л. захар
3 1/2 ч.л. сода
3 1/4 ч.л. сол

Приготвяне:
Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Яйцата се разбиват и се разбъркват с накълцаната мащерка. Прибавят се при сухите съставки. Изсипва се киселото мляко и в него се гаси содата. Наливат се и около 100 г разтопено масло, разбърква се добре. Доматите се режат на не много тънки шайби. В загрят тиган с термоустойчива дръжка се слага останалото масло, поръсва се със захарта и се подреждат шайбите домати. Върху тях се налива тестото. Тиганът се слага в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Кейкът се пече около 30 минути, изважда се, охлажда се леко, обръща се и се поднася.

Печени кюфтета със сирене

Продукти:
3 800 г кайма смес (50% свински гърди и 50% телешки врат)
3 180 г краве сирене
3 1 яйце
3 2 скилидки чесън
3 1 глава лук
3 1 връзка магданоз
3 1 с.л. пушен червен пипер
3 1 ч.л. риган
3 галета панко за овалване
3 зехтин за поливане
3 сол и черен пипер

Приготвяне:
Лукът се смила в блендер, чесънът се стрива на паста, а магданозът се наситнява. Каймата се смесва с яйцето, натрошеното сирене, лука, чесъна, пушения червен пипер, ригана и магданоза. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква добре. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в галета и се подреждат в тава, застлана с пергаментова хартия и се поливат със зехтин. Пекат се около 25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор и се сервират.

Хлебчета с чесново масло

Продукти:
3 500 г брашно
3 100 г краве масло (със стайна температура)
3 300 мл вода (топла)
3 30 мл зехтин
3 3 скилидки чесън
3 1 с.л. захар
3 1 и 1/2 ч.л. суха мая
3 1 и 1/2 ч.л. сол
3 1 ч.л. риган

Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят във водата. Брашното и 1 ч.л. сол се разбъркват в купа. Наливат се зехтинът и водата с маята. Замесва се гладко и еластично тесто. Оформя се на топка, поръсва се с брашно и се оставя да втаса. След това се разделя на 12 топки, които се подреждат в тава. Оставят се да втасат повторно. Чесънът се стрива на паста и се разбърква с маслото, заедно с ригана и 1 и 1/2 ч.л. сол. Втасалите хлебчета се намазват с половината от ароматното масло. Пекат се 5 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 180 градуса и се допичат за 8–10 минути. Изваждат се от фурната и се намазват с останалото ароматно масло, докато са още топли.

Шоколадов мока крем

Продукти:
3 250 мл прясно мляко
3 250 мл животинска сметана
3 6 шушулки кардамон
3 60 г кафява захар мусковадо
3 2 с.л. царевично нишесте
3 2 с.л. инстантно кафе
3 2 бр. млечен шоколад (90 г)
3 25 г краве масло
3 10 г бурбонска ванилова захар

За сервиране:
3 200 мл животинска сметана
3 какао за поръсване

Приготвяне:
Млякото и сметаната се наливат в касерола и се кипват заедно със стрития кардамон, канелата и захарта. Съдът се дърпа от котлона. Течността се оставя да престои 30 минути. Нишестето и кафето се разтварят в 50 мл вода. Млечната смес се прецежда и се разбърква с разтворените нишесте и кафе. Кипва се и се готви при постоянно бъркане, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона и се прибавят маслото, шоколадът и ваниловата захар. Разбърква се, докато шоколадът и маслото се разтопят. Сместа се разпределя в 6 чаши. Оставя се да стегне в хладилник, най-добре е кремът да е покрит с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора. Кремът се сервира, гарниран с разбита сметана и поръсен с какао.