М оряк с половинвековен стаж на палубата е един от най-добрите майстори на риболова на сомове у нас.

Иван Първанов

 
Пенчо Христов е от Павликени и от 1976 г. вече 45 години кръстосва неуморно надлъж и нашир морета и океани като моряк на различни кораби. Плавал е не само под български, а и под немски и холандски флаг като корабен елмеханик. През всички тези години българинът е имал какви ли не необикновени преживелици. В това число и срещи очи в очи със сомалийски, колумбийски и индийски пирати, за които похищенията за кораби срещу откуп са се превърнали в една доходна професия. Те се приближават до набелязания за жертва кораб с катерче или малък кораб и заплашват, че ще открият огън, ако не спрат. След това корабът е принуждаван да мине в държавни териториални води, където не могат да се провеждат спасителни операции. Проблемът е, че заради международните спогодби военните не могат да атакуват пиратските съдове.
Нищета
Корабите от богатите компании при преминаването си през едно от най-опасните места – Аденския залив, си наемат местна охрана. Българските кораби обаче не могат да си позволят този „лукс” и затова рискът да бъдат нападнати от пиратите е много по-голям. От друга страна обаче, и самите пирати почти не нападали българските товарни кораби, защото знаели, че откуп за тях няма да получат. Ако все пак извършвали нападения, те най-често действали като крадци кокошкари и задигали каквото им попадне: метални варели, въжета, а веднъж задигнали даже обувките на Пенчо Христов.
Майстор
Освен с половинвековното обикаляне на целия свят по корабите, мъжът от Павликени е известен сред рибарската общност като един от най-големите майстори в улова на сом. Досега той е уловил над 15 сома гиганти с тегло над 85 кг и има няколко национални рекорда. Рибарят има правило, което твърда спазва. Взема само едрите екземпляри от улова, а дребните пуска обратно във водата. Рекордът му е от 2014 г., когато на язовир „Цонево”, разположен на река Луда Камчия, във Варненско, успял да измъкне от водата истински мустакат гигант с големина 2,43 м и тегло 1113 кг. Епичната борба със сома гигант продължила близо два часа, преди мъжът да успее да извади страшилището от водата и да го просне на сушата. Рекордният сом е уловен с влакно 0,80, грозд попови прасета за стръв и използването на кльонк. За онези, които не знаят, кльонкът е уред, направен от дърво или алуминий, който се забива във водата под ъгъл. При потапянето му се образува въздушен мехур, който при спукване издава звук, подобен на отваряне на бутилка вино. Неизвестно как, но този звук привлича сомовете. Риболовът с кльонк е познат от дълбока древност, а днес е известен като акустичен метод. За използването му обаче се изискат умения и той не е за начинаещи риболовци.


Рекорди
И ако индивидуалният рекорд на Пенчо Христов е екземпляр, надхвърлящ 100 кг, то годишният му рекорд за сомове е 64 и е от 2006 г. Като тази бройка включва само едри екземпляри. Самият моряк споделя, че ловенето на големите риби не е само заради хобито и тръпката, а е полезно и за природата, тъй като големите хищни риби изяждат малките рибки и така намаляват тяхната популация.
През 2010 г. на язовир „Тича” слуката отново спохожда моряка и той изважда от водата двуметров сом, тежащ около 60-70 кг. Теглото му било премерено на око, тъй като в този момент рибарят нямал под ръка кантар. Поредният гигант клъвнал през нощта и рибарят, който бил навлязъл с лодка във водоема, водил близо 40-минутна борба, преди да успее да го омаломощи и извади от водата.
Професор
Рибарят от Павликени не просто лови сомове, а може да бъде признат за професор в познанията си за характера на тези риби и за техниките в улова им. Например малко известно е, че сомовете имат навика за определен период да се хранят само с точно определени неща. Т.е. те практикуват нещо като станалото модерно напоследък при хората разделно хранене. Например един ден могат да ядат само малки рибки, но от един и същи вид, следващия ден от друг вид, на третия малки рачета и т.н. „Най-трудно се лови големият сом, малките по-лесно се лъжат”, твърди той. Освен да лови сомове гиганти, Пенчо Христов знае и как майсторски да кулинарства с тях. От главите прави своя специалитет – рибена чорба с билки, а мазничкото месо пече на шишчета.