0

О коло 500 тона липов цвят се очаква да съберат през този сезон у нас билкарите, заети с бране на липа.

Около 500 тона липов цвят се очаква да съберат през този сезон у нас билкарите, заети с бране на липа.

Прогнозата е на д-р Ивелина Коцовска, управител на една от водещите фирми за изкупуване и преработки на билки у нас „Плантабул“. В момента цели фамилии събират цвят от червена, мъжка липа, а до седмица се очаква берачите да влязат в масивите със сребърна, женската липа и да почне същинската жътва в билкарството. В „прибирането“ на липата само в Шуменско и района се очаква да се включат близо 1000 души от най-бедните и уязвими социални слоеве у нас.

Спря

„Заради коронавируса целият бизнес с билките спря – затвориха много от контрагентите, затвориха границите. На самото билкосъбиране не се отрази, защото се падна в един мъртъв сезон, но от края на февруари досега, например, нямаме продаден нито един килограм орехова ядка.“ – обяснява пред „Агро Телеграф“ д-р Ивелина Коцовска. За да запази работната си ръка компанията пред зимата ангажира работниците, основно т. н. орехари с чупене и подготвяне на орехова ядка. В един момент продажбите спрели изведнъж, затворили граници и заведения и хората останали без работа. От „Плантабул“ се възползвали от мярката 40/60 и така запазили 30 работни места, които иначе трябвало да затворят.

Млади и стари

В момента „Плантабул“ се готви за липата, а на фамилиите, ангажирани с брането са направени корона-инструктажи – да не берат в много големи групи и да спазват и тук дистанция и хигиена. С бране на липа и въобще на билки са ангажирани или много възрастни берачи, или много млади. Д-р Коцовска се оплаква, че от 25-30 години няма система за обучение и изграждане на билкосъбирачи. Навремето това се правело по линия на Централния кооперативен съюз (ЦКС). Там учели билкарите да разпознават билките, да знаят кога се събират, в какъв стадий, в какъв морфологичен вариант, с колко сантиметра да е дръжката, в кой месец излиза, как се съхранява.

Цени

Сега има няколко процеса, които спъват билкарството. От една страна падат изкупните цени, от друга поскъпва работната ръка, която освен това и липсва – мнозина са заминали за чужбина. С бързи крачки България върви по стъпките на Полша, където има едни от най-големите липови масиви в Европа, но няма кой да бере липата точно заради високата цена на труда, което прави после цвета непродаваем. В подобна ситуация се намира и Румъния. У нас все още има традиция, а и билкарството дава прехрана на най-бедните и необразовани слоеве от обществото да получат доход с труд.

Данък

„И тук има проблем, - вметва д-р Ивелина Коцовска. „Бизнесът е на светло, удържат се данъци и се води документация за получените доходи. Един работник не получава много – 10-15 лева на ден, от това му удържаме и плоския данък, но проблемът идва после – заради получения доход той губи правото да получава помощ. И влиза в омагьосан кръг – ако стои само на помощ, парите не му стигат, ако дойде да бере легално билки, губи помощта, а парите само от билките отново не му стигат.“ – разказва управителката на „Плантабул“.