0

Н ад 16 000 труса разлюляха ледник, носещ българското име Перуника в Антарктида.

Замръзналата планина се намира в акваторията на остров Ливингстън, където се намира родното полярно селище. Сеизмичната активност на глетчера проучват българските полярници. Тайните на Перуника изследва главен асистент Гергана Георгиева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заедно със своите колеги д-р Стефан Велев и д-р инж. Петър Сапунджиев.

Над 16 000 труса разлюляха ледник, носещ българското име Перуника в Антарктида.

Замръзналата планина се намира в акваторията на остров Ливингстън, където се намира родното полярно селище. Сеизмичната активност на глетчера проучват българските полярници. Тайните на Перуника изследва главен асистент Гергана Георгиева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заедно със своите колеги д-р Стефан Велев и д-р инж. Петър Сапунджиев.

Време

Така наречените ледотресения продължават от секунда до минута. През 2015 г. е инсталирана първата сеизмичната станция близо до Перуника. До 2018 г. сеизмичните записи са правени само през астралното лято, когато е отворена българската полярна база, а от януари 2020 г. сеизмичната станция работи целогодишно. „Проследихме трусовете, които се случиха в ледника, и след това забелязахме три епицентъра в различните му части“, разказва Георгиева пред специализирания сайт за земетресения temblor.net

„Все още нямаме достатъчно данни, за да разберем как се променя сеизмичната активност през сезоните. Това ще е важна следваща стъпка, която ще е възможна  благодарение на целогодишното проследяване на трусовете“, казва Георгиева. Българите изследват връзките между сеизмичността и времето, които се надяват в крайна сметка да свържат с промените в  климата.

Наука

Земетресенията, причинени от движението на ледниците, са открити само преди 30-40 години. Дълго време се смятало, че в Антарктида не се случват трусове. Инсталирането на сеизмични станции показало, че истината е съвсем различна. Повечето регистрирани сеизмични събития в района имат природен характер – земетресения, вулканична активност, ледотресения, срутване на лед и др. Земетресенията, свързани с ледници, се наричат ледени трусове при по-силните и ледени шокове при по-слабите. Най-често те се дължат на придвижването на ледниците и движения на ледените слоеве в полярните области, причинени от земните приливи и отливи, както и с промени в климатичните условия. Значителна част от земетресенията, регистрирани от антарктическите сеизмични станции, са от ледников произход. Интересът към изучаването на земетресенията на Антарктида се е увеличил през последното десетилетие с инсталирането на нарастващ брой сеизмични станции в региона.

Замръзналата планина се плъзна с пет метра

Ледникът Перуника се измести с повече от пет метра. Движението на гигантската снежна планина се е случило през последните две години, отчетоха учените в началото на 2020 година. Именно тогава стартират и измерванията на движението на глетчера, които са част от задачите по проект 70-25-69 „Изследване на активността на ледник Перуника“, финансиран от Националната програма за полярни изследвания. През годините полярниците ни слагат вертикални маркери. Местоположението им се определя с точност от няколко милиметра с помощта на геодезичен GPS (Trimble R8s) и данните от постоянната GNSS станция на Българската антарктическа база. Измерванията се правят периодично през астралните лета, като по този начин може да се получи информация за преместването на отделните маркери в рамките на една година и оттам да се изчисли скоростта на движение на ледника в различни негови части , обясняват от Българския антарктически институт. Благодарение на тях било установено, че Перуника се преместил с 5 метра за две години .