0

О бновяването на дома е забавен и вълнуващ начин да превърнете това пространство в свое. Ако отдавна не сте правили ремонт на жилището, в което живеете, пролетта е идеалното време за това.

Може би всички са чували или са чели, че цените на строителните материали също вървят нагоре като всички останали продукти. Специалистите обаче предлагат 6 начина за преобразяване на дома, които са бързи, лесни и не толкова скъпи. Според тях това не само ще зареди обитателите на дома с енергия, но и ще освежи тяхното лично пространство.

Пренаредете мебелите е първият съвет на специалистите. Големите мебели като леглото, дивана или скрина могат да си разменят местата. И със сигурност ще сте много изненадани от ефекта – атмосферата ще е изцяло нова.

Не бива да се притеснявате, че това е сложно занимание. Единственият проблем е, че ще ви е нужна мъжка сила. Но си заслужава. Когато освободите място в единия край на стаята, а в другия сложите някаква мебел, ще почувствате дома си като нещо ново.

Смесването и разместването на осветителните тела е друг прекрасен начин за създаването на ново усещане в дома. Например преместете осветлението от тавана в спалнята си така, че лампите да станат две и да висят над нощните шкафчета.

Ако не искате да разбивате мазилката, за да насочите кабелите в друга посока, то просто можете да размените местата на полилея в хола с този в спалнята или друго помещение в дома си. Осветлението в антрето пък може да се замени с лед лента, която е идеална за създаването на т.нар. нощно осветление.

Поставянето на вази или саксии с растения освежава пространството.

 Поставянето на вази или саксии с растения освежава пространството.
iStock

Картините по стените и другите декоративни елементи също могат да си сменят местата или къщата да се декорира според празника – дали е Коледа, Свети Валентин, Великден, Хелоуин или друг празник.

Това обновява дома и създава илюзията, че в него има ново и свежо. Ако всеки ден избирате по един елемент от стените или рафтовете и го разменяте с друг – можете да си осигурите всекидневно обновяване, без да похарчите и една стотинка.

Естествено, след време можете да върнете всичко по местата, ако нововъведенията не ви харесват. Възможно е пък да установите, че мястото на някои декоративни предмети е директно в кошчето.

В днешно време не е нужно да се купуват картини за стена, защото има толкова много снимки, които идеално биха се вписали в интериора на дома. Или пък на стените може да се сложи нещо, което самите вие сте създали.

Вярвате или не, ако живеете в къща, задните дворове могат да изобилстват от материали, с които да украсите дома си. Ако пък нямате заден двор, просто се разходете из парка, за да видите какво можете да намерите.

Обмисляме как да използвате клоните на дървета, за да направим венец или други дървени части за стената. Клони от храсти пък могат да се аранжират в подходящи съдове и да се сложат на прозорците. Има и други възможности – да се използват по-стандартни решения, като да си купите нови саксийни цветя.

Не всички от тях обаче обичат да бъдат местени, затова е добре да ги оставите по местата им. Саксийните цветя се местя само в случай че не се чувстват добре на мястото си и умират.

Подреждането на дома може да ви покаже кое е излишно в интериора и от какво наистина имате нужда.

 Подреждането на дома може да ви покаже кое е излишно в интериора и от какво наистина имате нужда.
iStock

Това може да ви изглежда абсурден съвет. Но в повечето домове с времето се наслагва известен хаос. Ето защо, ако пространството в дневната, спалнята или кухнята се подреди, то ще изглежда освежено и със сигурност по-просторно.

Пазарът предлага интересни решения за подреждане – като например кутии, плетени кошове, табуретки с капак и т.н. Не не само, че ще разчупят интериора, но ще ви позволят и да организирате живота си по един по-добър начин.

Списанията и вестниците могат да влязат с цветни интериорни кутии, с които да освежите някой ъгъл в дневната. Ако пък сте любители на виното, можете да използвате бутилките.

Изрисувайте ги и ги подредете на рафт, вместо да ги държите на плота в кухнята. Това е нетрадиционен, но и много забавен начин да разгърнете фантазията си.

Домът може да се рефрешне и чрез смяна на тапетите, пребоядисване на стените, смяна на захабената дамаска на дивана с нова, купуване на нови пердета и т.н. Може пък просто да си купите няколко цветни възглавнички и да ги сложите на леглото, дивана или фотьойлите.

Естествено, това изчиства някакви средства, но със сигурност няма да изпразни портфейла ви. Важното е да мислите извън стандартните рамки.