0

У чениците от 12 клас ще учат присъствено сутрин, когато ходят на училище и първолаците. Това става ясно от графиците на разпределение на часовете в повечето средни школа в страната, показа проверка на „Телеграф“.

Учениците от 12 клас ще учат присъствено сутрин, когато ходят на училище и първолаците. Това става ясно от графиците на разпределение на часовете в повечето средни школа в страната, показа проверка на „Телеграф“.

От правилото има и изключения, защото ръководствата на училища сами решават графика на смените. В 119 СУ например за втория срок на училище сутрин започват 1,2,3,4, 8 и 12 клас. Следобед ще са само седмокласниците. Пред „Телеграф“ директорът Диян Стаматов обясни, че заради занималнята на малките ученици и двете смени ще има приблизително равен брой деца. В първата са учениците от начален етап са 500. Към тях присъствено в класните стаи ще са седем паралелки от 8, 12 клас (182 ученици.) Втора смяна, в училище са занималнята на начален етап (450 деца), плюс седем паралелки от 7 клас, които са 201 ученици. Друга важна промяна, която въвежда директорът на 119 СУ е, че намалява часовете за учениците от 5 до 12 клас на 35 минути. По принцип в присъствено обучение времетраенето им е 45 минути. Седмокласниците от следобедната смяна, която стартира от 4 февруари ще приключват в 18:35 часа. Няма да има голямо междучасие, а почивките ще са по 10 минути. Подобна схема вероятно ще въведат и други директори, за да се избегне струпване в училищните сгради.

В 51 СУ, абитуриентите също ще ходят на училище сутрин, когато са и най-малките. Тогава по чиновете ще са също 4 и 8 клас. Следобед ще са 2,3,7. В петък от МОН отново разясниха графика, по който учениците ще се връщат присъствено. От 4 февруари (четвъртък) в клас освен учениците от начален етап, се връщат за две седмици и 7,8 и 12 клас. Останалите продължават обучение от разстояние. От 18 февруари до 2 март присъствено обучение ще има за 5, 10 и 11 клас, както и начален етап. През това време останалите класове от гимназиален и прогимназиален етап – 6, 7, 8, 9 и 12 клас, ще бъдат в обучение от разстояние. От 4 март до 17 март в училище ще бъдат учениците в начален етап и учениците в 6, 9 и 12. клас. Останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда.  

Децата няма да обикалят кабинетите


Големите ученици няма да обикалят класните стаи, каквато е практиката при нормален присъствен учебен процес. Това става ясно от заповед на директора на 119 СУ Диян Стаматов. От 4 февруари до 17 февруари класовете от 7, 8, 12 клас са само в една стая. Местят се учителите. Изключение се прави за часовете по Информационни технологии, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, Музика и Физическо. Учениците без маски ще бъдат отстранявани от час. На 3 февруари деца и учители ще имат почивен ден – тогава е междусрочна ваканция.