0

Д оброволци от гората.бг обикалят страната и подаряват фиданки на всички хора, които искат да ги засадят и отглеждат. Това съобщиха пред "Телеграф" въодушевени участници в зелената инициатива.

Тя е от 9 години и благодарение на ентусиастите са засадени 1,6 млн. дървета в България. Основен инициатор е Никола Рахнев, който преди две години бе награден с най-специалното отличие за Зелен човек на годината от b2b медиа.

Самият той сподели в групата във Фейсбук, която има милион последователи, че целта на кампанията е до 2025 г. в страната да бъдат засадени 3 млн. дървета. Всичко това е станало с участието на стотици хиляди доброволци. Целта е така да помогнат на природата и заедно да направим България по-красиво, по-зелено, по-чисто и по-добро място, казва Рахнев.

Освен че правят масови доброволчески залесявания на гори, те правят кампании за директно подаряване и засаждане на дръвчета в населени места. Само следващите 4 месеца имаме 20 града, в които ще дарим над 250 000 плодни и др. дървета.

Посещенията стават със записване в групата. Там където не може да се отиде, доброволци опаковат пратките с овошките, а хората си плащат само доставката. Освен овошки, те подаряват и медоносни дръвчета и растения.

Досега са обиколили почти цялата страна и на едно събитие подаряват между 12 000 и 12 хиляди петстотин дръвчета. Средя тях са дюли, череши, ябълки, вишни, ягоди и др. Преди това обикалят разсадници, газят в калта и вадят дръвчетата, които след това доставят на хората.